Arbeidsovereenkomst ontbonden vanwege disfunctioneren en voldaan aan herplaatsingsverplichting

Op 21 september 2022 heeft de kantonrechter in Den Haag uitspraak gedaan over de vraag of de arbeidsovereenkomst van een medewerker ontbonden kon worden vanwege disfunctioneren. In deze uitspraak staat voornamelijk de herplaatsingsverplichting van de werkgever centraal.

De kantonrechter oordeelt eerst dat er sprake is van een voldragen ontslaggrond en dat er sprake is van disfunctioneren. Gedurende een periode van maart 2018 tot januari 2021 heeft de medewerker de kans gehad om haar functioneren te verbeteren maar heeft dat niet tot voldoende resultaat geleid. Alleen in een periode van 6 maanden waarin de medewerker een persoonlijke coach had, leek het functioneren te verbeteren. Maar dat kan niet onbeperkt worden voortgezet. 

Vervolgens is het de vraag of de werkgever voldoende heeft gedaan aan herplaatsing. De kantonrechter geeft hierbij aan dat de herplaatsingsplicht verder gaat dan alleen de medewerker wijzen op openstaande vacatures. De werkgever heeft een actieve rol en moet samen met de medewerker op zoek naar een andere passende functie. 

In dit geval heeft de werkgever zich ingezet voor herplaatsing alleen was de medewerker een lange periode arbeidsongeschikt waardoor het herplaatsingstraject onvoldoende van de grond is gekomen. De werkgever heeft vervolgens het  Startpunt Herplaatsing ingeschakeld dat aan de slag is gegaan met de herplaatsing van de medewerker. Aan het einde van het traject heeft het Startpunt Herplaatsing een rapportage uitgebracht waaruit blijkt dat de werkgever actief op zoek is gegaan naar een andere passende functie voor de medewerker, dat er 24 functies zijn voorgelegd aan de medewerker en dat de medewerker gebruik heeft kunnen maken van een trajectbegeleider. Dit heeft echter niet geleid tot herplaatsing. 

Op de zitting bij de kantonrechter heeft de werknemer aangegeven dat zij op dat moment nog enkele sollicitaties had lopen. De kantonrechter heeft dan ook de uitspraak nog enkele weken aangehouden om het resultaat van de sollicitaties af te wachten. Nu ook deze sollicitaties niet succesvol waren, heeft de kantonrechter uitspraak gedaan en geoordeeld dat de werkgever aan de herplaatsingsverplichting heeft gedaan. De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst dan ook ontbonden.

Deze uitspraak is (nog) niet gepubliceerd.