Driegesprek leidinggevende, medewerker en bedrijfsarts
Om de voortgang te bewaken in het kader van de Wet verbetering poortwachter kan het zinvol zijn een driegesprek te doen met leidinggevende, medewerker en bedrijfsarts.
In een driegesprek geeft de bedrijfsarts advies over de mogelijkheden in het werk. De bedrijfsarts kan doorverwijzen naar andere adviseurs van Bedrijfszorg, zoals bedrijfsmaatschappelijk werk, re-integratie-adviseurs of een arbeidsdeskundige.
Second opinion bedrijfsarts
Als een medewerker twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts, dan kan de medewerker vragen om een second opinion van een andere bedrijfsarts. Het aanvragen van een second opinion gaat altijd in overleg met de huidige bedrijfsarts. De huidige bedrijfsarts moet het verzoek tot een second opinion accepteren tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen. In dit geval moet de bedrijfsarts deze argumenten schriftelijk aan de medewerker kenbaar maken.
Voorbeelden van situaties waarin de medewerker een second opinion kan aanvragen:
- de werknemer twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts over welke werkzaamheden hij tijdens zijn verzuim kan verrichten;
- de werknemer twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts over de vraag of er sprake kan zijn van een beroepsziekte;
Aanmelden en contact
Heb je behoefte aan een verzuimgesprek (ofwel driegesprek) met leidinggevende, medewerker en bedrijfsarts, meld je dan aan via het aanmeldformulier. Let op: na invullen van het formulier en aanklikken knop ‘ga verder’, kun je de gegevens nog eens controleren en eventueel aanpassen. Daarna verzend je het document definitief met de knop ‘verzend’. Betrokken personen ontvangen een bevestigingsmail van de aanmelding.
Voor overige vragen en wensen neem je contact op met ons Klantcontactcentrum: telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 - 17:00 uur op telefoonnummer 070 – 700 05 23. Of via het e-mailadres Klantcontact.oprijk@rijksoverheid.nl.