Investeer in je medewerkers, dat is je kapitaal
Iedereen heeft talent. Iets waar je van nature goed in bent en waar je energie van krijgt. Bij de Rijksoverheid vinden we het belangrijk dat iedereen deze talenten optimaal kan ontwikkelen én inzetten: Talentgericht werken noemen we dat. In de serie Talent in beeld vertellen collega’s hoe zij hiermee aan de slag gaan.
Dit is een vierde artikel uit de serie Talent in Beeld, een initiatief van de interdepartementale werkgroep Talentgericht Werken Rijk (een samenwerking van ministeries, DGDOO en O&P Rijk Loopbaan- en Talentontwikkeling).
Vergroten van werkgeluk
Deze keer vertelt Maya Stomp, organisatieadviseur bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), hoe zij aan de slag gaat met het vergroten van het werkgeluk. En hoe het NFI onbewust daarmee aandacht geeft aan de talenten van hun medewerkers. Maike van den Berg, ex-rijksambtenaar en tegenwoordig drive-in Talentcoach legt uit hoe zij hen hierbij hielp. 'Weten wat je talenten zijn en hoe je ze inzet, zorgt voor een rijker leven'.
Doen jullie bij het NFI aan Talentgericht Werken?
Maya: "Onbewust wel. Zo boden we tijdens de Week van de Vitaliteit onze medewerkers verschillende activiteiten onder alle vier de dimensies van vitaliteit: mentale vitaliteit, fysieke vitaliteit, sociaal emotionele vitaliteit en zingeving. Voor de activiteit gericht op zingeving nodigden we drive-in Talentcoach Maike van den Berg met haar MoodTruck bij ons uit. Zij verzorgde speedcoaching voor onze medewerkers. Waarbij ze onder andere met hen in gesprek ging over hun talenten. We investeren dus heel bewust in het werkgeluk van onze mensen. Waarbij we de medewerkers verschillende programma’s bieden op het gebied van vitaliteit, talentontwikkeling en leren en ontwikkelen. Onderwerpen die weer in verbinding staan met Talentgericht Werken".
Wat deed je precies tijdens de Week van de Vitaliteit?
Maike: "Tijdens de Week van de Vitaliteit stond ik met mijn MoodTruck, oftewel mijn bus voor de deur van het NFI. Waarom een bus? Omdat ik een avontuurlijke en energieke omgeving wil creëren voor mijn ‘reisgenoten’. Ik wil ze uit hun comfortzone halen. In mijn busje kom je ook nog eens letterlijk en figuurlijk in beweging.
Voor de medewerkers van het NFI verzorgde ik een Speedcoaching. Ik dompelde de medewerkers - aan de hand van een Talentenkaart die ze kozen – onder in hun innerlijke belevingswereld.
Talentenkaart
Stel iemand kiest de kaart met het talent ‘de Danser’. Die kaart zegt iets over het onderbewuste, dat er verlangen aanwezig is. Tegelijkertijd staat de kaart ook voor plezier en lol maken. En dingen doen waar je blij van wordt. Vervolgens komt persoonlijk leiderschap om de hoek kijken, want je moet zelf aan de slag met de verkregen kennis en inzichten. Alleen al weten wat je energie geeft, is zo waardevol. Je presteert beter als je dingen doet waar je goed in bent en die je energie geven. Het heeft meerwaarde voor jou, maar ook voor je team en organisatie. Want het komt de diversiteit, inclusiviteit en vitaliteit in je team en organisatie ook ten goede".
Talentgericht werken en vitaliteit staan sterk met elkaar in verbinding. Doe daarom iets waar je echt blij van wordt, zet je authentieke talenten in. Daarmee maak je het verschil. Ik wens iedereen toe dat ze dingen doen waar ze blij van worden. Ik wil daar graag bij helpen. Voor het NFI deed ik dat op individueel niveau, maar teams/afdelingen kunnen ook bij mij aankloppen.
Hoe waren de reacties op de Speedcoaching?
Maike: "De reacties waren erg positief. Ik kan ook echt beloven dat het een toegevoegde waarde heeft. Het Talentenspel hielp mij. Ik kwam erachter dat ik op de verkeerde weg reed en alles al veertig jaar op de automatische piloot deed. Bij mij ging uiteindelijk het roer om. Nu wil ik anderen laten ervaren dat de magie waarnaar ze verlangen dichterbij is dan ze denken. Alles om je dromen waar te maken heb je in huis. Het enige wat daarvoor nodig is, is het avontuur aangaan met jezelf".
Het NFI heeft een relatief laag verzuimpercentage, wat is het geheim hierachter?
Maya: "Bij ons is het denk ik een combinatie van enerzijds aandacht voor ontwikkeling, werkstress en vitaliteit. En anderzijds veel passie van medewerkers van het NFI voor het werk. Uit elk tevredenheidsonderzoek onder medewerkers komt naar voren dat mensen zich enorm gemotiveerd voelen. Dit alles samen verklaart denk ik ons relatief lage ziekteverzuim".
Waar kunnen andere rijksorganisaties van leren?
Maya: "Aandacht voor vitaliteit, voor medewerkers of voor elkaar betekent niet dat je iets extra’s hoeft te doen. Het is niet iets dat naast het werk komt. Het is juist het werk. Ik zou zeggen, ga te werk vanuit een integrale aanpak, verbind thema’s. Sta stil bij de vraag waar de mensen in jouw organisatie behoefte aan hebben. De investeringen die je doet, zullen hun vruchten afwerpen".
Waar krijgen jullie energie van?
Maike: "Het is mijn passie om mensen in verbinding te brengen met hun gevoel, zodat zij keuzes kunnen maken die daadwerkelijk bij ze passen. Ik wil dat mensen dingen doen waar ze blij worden zodat we samen vanuit onze krachtbronnen de wereld een mooiere plek kunnen maken".
Maya: "Ik houd van werken met mensen. Mensen zijn zo interessant. Ik kijk ook voortdurend hoe ik ze kan verder helpen. Dat geeft mij energie".
Door te werken vanuit talenten van medewerkers wordt bijgedragen aan een vitale werkomgeving. Het leidt bewezen tot meer werkplezier, meer resultaat en grotere inzetbaarheid. Sinds 2019 zet Talentgericht Werken Rijk zich in om het werken en denken vanuit talenten van medewerkers rijksbreed verder te brengen. Meer weten? Voor vragen of meer informatie kun je mailen naar de secretaris van de werkgroep: talentgerichtwerkenrijk@minjenv.nl. Vanuit O&P Rijk neemt Margo Scholtes deel aan deze werkgroep. |