Inspiratie en cases
Ter inspiratie! Tips, voorbeelden en situaties uit de praktijk.
Inzicht en groei: Hoe een loopbaanscan je meer carrièreperspectief biedt
Aleksandra Noordijk is projectmedewerker bij de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie (ODI). Begin dit jaar veranderde haar werkomgeving sterk. Twee teams werden samengevoegd, waardoor het team snel groeide van 10 naar 25 medewerkers. Dit zorgde voor nieuwe rollen, andere projecten en verantwoordelijkheden. Om te kijken waar ze echt goed in is startte ze een loopbaanscan.
Werk je vanuit je kracht? Loopbaanadvies helpt je verder
Wil je graag een volgende stap maken in je carrière, maar weet je niet hoe je dit kunt aanpakken? Of heb je talenten die je beschouwt als vanzelfsprekend en niet direct herkent als een talent? Nadira Abdoelrahim (Waarnemend Senior Klantadviseur bij Justitie en Veiligheid) wilde graag een volgende stap maken en wist niet zo goed hoe. In een loopbaantraject ging ze samen met een loopbaancoach haar uitdagingen aan en ontwikkelde zich tot een inspirator voor anderen.
Talent in beeld: ‘Verschillen versterken je team’
Werkt jouw team al talentgericht? In de serie Talent in beeld vertellen collega’s hoe zij met talentgericht werken aan de slag gaan. Michelle Verplanke (manager) en Coco Droog (Inspecteur/medewerker) bij team Handhaving, Toezicht en Onderzoek bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertellen hoe verschillen hun team en onderlinge samenwerking versterken.
Talent in beeld: 'Onze matches zijn succesvol dankzij onze talent- en mensgerichte aanpak'
Iedereen heeft talent. Iets waar je van nature goed in bent en waar je energie van krijgt. Bij de Rijksoverheid vinden we het belangrijk dat iedereen dit talent optimaal kan ontwikkelen én inzetten. Talentgericht werken noemen we dat. Samen met talentgericht werven zien we het steeds meer bij de Rijksoverheid.
Talent in beeld: ‘Aan de bak, sleutelen aan je baan’
Iedereen heeft talent. Iets waar je van nature goed in bent en waar je energie van krijgt. Bij de Rijksoverheid vinden we het belangrijk dat iedereen dit talent optimaal kan ontwikkelen én inzetten. Talentgericht werken noemen we dat. Samen met talentgericht werven zien we het steeds meer bij de Rijksoverheid. In de serie Talent in beeld vertellen collega’s hoe zij hiermee aan de slag gaan.
Geef talent de ruimte, dan volgt de match vanzelf
Eric Moningka, projectleider van de interdepartementale werkgroep Talentgericht Werven en Selecteren (ontstaan vanuit de werkgroep Talengericht Werken Rijk) en Quint Dozel, werkzaam als Initiator Sociale Innovatie, bij het Rijkswaterstaat-onderdeel NOVA en lid van dezelfde werkgroep, vertellen over talentgericht werven en selecteren.
Talent in Beeld: Investeer in je medewerkers
Maya Stomp, organisatieadviseur bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vertelt hoe zij aan de slag gaat met het vergroten van het werkgeluk. En hoe het NFI onbewust daarmee aandacht geeft aan de talenten van hun medewerkers. Maike van den Berg, ex-rijksambtenaar en tegenwoordig drive-in Talentcoach legt uit hoe zij hen hierbij hielp. 'Weten wat je talenten zijn en hoe je ze inzet, zorgt voor een rijker leven'.
Talent in Beeld: Justid traint medewerkers in het ontdekken van hun talenten
In deze serie vertellen collega’s hoe zij aan de slag zijn gegaan met talentgericht werken. Deze keer vertellen HR-adviseurs Christien Enting en Joanda Maneschijn over hoe zij talentgericht werken hebben ingebed in de organisatiecultuur van Justitiële Informatiedienst (Justid). Hun aanpak? Talentgericht werken structureel onderdeel maken van de P-gesprekken.
Ontslag! Wat als je er samen niet uitkomt?
Een ontslagprocedure is voor niemand fijn. In de meeste gevallen kan een werkgever er wel met een medewerker uit komen en wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Maar wat als dat niet lukt en de weg naar een ontslagaanvraag bewandeld moet worden? Ook dan gelden er spelregels en uiterste zorgvuldigheid. Er komt heel wat bij kijken voordat de ontslagvergunning bij het UWV aangevraagd kan worden of het verzoek om de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter te laten ontbinden.
Talent in beeld: Wat zou je willen durven?
In de serie ‘Talent in beeld’ vertellen verschillende collega´s hoe zij hun talent ontdekken, en hoe zij hiermee aan de slag gingen. Deze keer vertelt Erwin van Gorkum, hoofd van het Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC) van het SSC DJI, over de werkwijze ‘Vooruit naar de bedoeling’ en hoe dit collega’s ruimte geeft om hun talent te ontdekken. Wat zou je willen durven? is daarbij de centrale vraag.
Een nieuwe kans om te gloreren
Door een samenloop van privé- en werkomstandigheden was sr. beleidsadviseur Harry van Buiten een tijd uit de roulatie en in de ziektewet. Zijn (zelf-)vertrouwen had een flinke deuk opgelopen. Met behulp van onder meer Intensieve Begeleiding pakte hij de draad weer op en kan hij zich weer op de toekomst richten.
Wat wil je in de toekomst?
Voor senior inspecteur Angelique Bosker is de bal gaan rollen in een gesprek met haar leidinggevende. Ze had het naar haar zin en hoefde niet perse weg, maar zat ook al enige tijd in haar functie. De vraag: Wat wil je in de toekomst? zette haar wel aan het denken. Nieuwsgierigheid naar ontwikkelingsmogelijkheden binnen de ILT en de rijksoverheid als geheel. En een oriëntatie voor de lange termijn. Dat deed haar besluiten in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur. Ze wilde meer over zichzelf te weten komen. Waar ben ik goed in? En wat past er bij mij?
Scherp krijgen wat bij je past met de talentencheck
Robynne Hazebroek maakte een loopbaanoverstap van AZ (DPC) naar BZK. Ze vertelt hoe ze dat heeft ervaren en wat deze nieuwe stap haar heeft gebracht. Ook heeft ze tips voor collega’s die mogelijk een volgende stap willen zetten.
Praat over je talent in je P-gesprek
Iedereen heeft talent! Dat is wat jou uniek maakt. Het is het goud in jou! Talent is een natuurlijk vermogen of eigenschap om iets goed te kunnen. De focus ligt op datgene waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Hoe meer je doet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, des te meer plezier je kan hebben in je werk. Praat er over in je P-gesprek.
Alles viel op zijn plek
Patricia van Rongen werkte jaren met plezier in verschillende functies bij DICTU. Toch miste ze iets in haar werk. Iets waar haar hart echt sneller van ging kloppen. Ze vroeg zich af hoelang ze dit werk nog wilde blijven doen. Corona en het thuiswerken brachten haar rust, bezinning en ruimte om daar eens over na te denken. Uiteindelijk hakte ze de knoop door en viel alles op zijn plek.
Podcast talentgericht werken
Wat is talent? Waarom is het juist nu belangrijk om je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen? Wat heb je er als medewerker of als leidinggevende aan? Een podcast over het hoe en waarom van Talentgericht werken binnen de Rijksoverheid.
Het geheim van succesvol online solliciteren
Ben je zover om een volgende loopbaanstap te maken, dan staat het online solliciteren momenteel centraal in tijden van corona. Een goede voorbereiding en vooral oefenen van te voren, zijn belangrijke succesfactoren voor een eerste indruk. Dat ondervond ook kandidaat Maaike Versteeg.
Klaargestoomd voor de arbeidsmarkt
Drie jaar heeft Jeroen Berndsen op detacheringsbasis als proceseigenaar deelgenomen aan een programma rond procesharmonisatie bij het Rijksvastgoedbedrijf. Tegen het einde van zijn detacheringsperiode werd wel duidelijk dat hij niet meer terug kon naar een volwaardige en passende functie bij het organisatieonderdeel waar hij vandaan kwam. In overleg met zijn leidinggevende startte hij met een traject: Presenteer je talent op de arbeidsmarkt. Jeroen werd in 13 weken ‘klaargestoomd’.
Vol vertrouwen klaar voor een volgende loopbaanstap
Wil ik wat ik nu doe nog tot in lengte van jaren blijven doen? Ga ik verder groeien of wil ik een andere kant op? Volgens Diane de Haan een typische vraag voor 40-ers. Haar vraag komt de afgelopen jaren in golfbewegingen voorbij. Totdat ze op een punt komt dat ze er niet meer omheen kan: het is tijd om letterlijk in beweging te komen.
Mooier kan je het niet hebben
“Drie keer winst!”, zegt Birgit Dewez, business manager UBR Rijkconsultants, als ze gevraagd wordt naar haar ervaring met de Plaatsmakersregeling. Haar medewerker wilde de Rijksoverheid verlaten en gebruik maken van deze regeling. Voorwaarde is wel dat deze medewerker haar plaats ter beschikking stelt aan een Van Werk Naar Werk (VWNW) kandidaat. Er bleek een goede match met Sjaak van der Werf. Een doorgewinterde adviseur/manager die op dat moment VWNW- kandidaat was.
Doen waar je goed in bent
Senior inspecteur Jochen Meulman zat na ruim 12 jaar niet helemaal meer op z’n plek bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van het Ministerie van Economische Zaken. Dit was een terugkerend onderwerp in de P-gesprekken met zijn leidinggevende. Diezelfde leidinggevende adviseerde Jochen het eens grondig aan te pakken: Wat wil je en waarom? Daarmee is de deur opengezet voor een traject bij loopbaancoach Marijke de Jong.
Helderheid geeft focus, rust en energie
“Ik wist wat ik niet wilde. Maar ik had nog niet helder en concreet voor ogen wat ik wel wilde”, vertelt Saskia Soekhoe-Datadin. Ze ging op zoek naar concretere zingeving in het werk en meer balans tussen werk en privé. Via wandelcoach gesprekken met loopbaanadviseur Anne-Marie Stoffer kwam ze tot heldere inzichten en ontdekte ze waar haar passie ligt. “Toen ik dit eenmaal helder had, kwam het proces in een flow. Ik heb mijn ambitie en ‘roeping’ gevonden en weet waar ik me de komende jaren op kan focussen. Dat geeft rust en tegelijkertijd energie”.
Kiezen voor een carrièreswitch
Een carrièreswitch op je 63ste. Dat ligt niet zo voor de hand. Gerda deed het. Terug naar haar grote liefde: de zorg. Aangemoedigd door haar manager en met ondersteuning van haar loopbaanadviseur zette zij de eerste stappen. Ondanks corona was 2020 helemaal haar jaar. Ze staat vol in haar kracht en bruist van de energie.
Werkplezier? Elke dag! Angelique Nieuwenhout (32) sprankelt aan de telefoon als ze vertelt over haar nieuwe baan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eindelijk zit ze in het vak waar haar hart ligt, de evenementenbranche. “Niet dat mijn werk als financieel-administratief medewerker bij BMO (Bedrijfsvoering en Managementondersteuning) zo vreselijk was, totaal niet. Maar na het afronden van de Media & Entertainment-opleiding wilde ik heel graag aan de slag met evenementen.
De Talentencheck zet je in beweging
‘Besef dat je niet alles hoeft te kunnen. Focus je op je eigen sterke kanten in plaats van hetgeen je (nog) niet kan.’ Suzanne Nieuwenhuijs won met deze persoonlijke tip een prijsvraag en daarmee de Talentencheck. Met loopbaanadviseur Marjon van Leeuwen ging zij, al wandelend, aan de slag. Met als resultaat bevestiging, handvatten en concrete stappen voor nog meer flow in haar werk.
En wat nu?
“En wat dan nu, wat wil ik?” Dat was de grote vraag voor Jeroen Arts toen hij besloot te stoppen met parttime promoveren. “Het kostte me veel energie om dit naast mijn werk te doen. En ondanks de grote interesse in het onderwerp, kwam ik er na driekwart jaar achter dat ik er niet uithaalde waar ik op hoopte. De balans was zoek.” Voor Jeroen was dit moment van stoppen een kantelpunt om op een andere manier na te gaan denken over zijn loopbaan en carrièrepad.
Ben je ambitieus en wil jij je professioneel verder ontwikkelen? De rijksoverheid is vorig jaar gestart met een talentontwikkelingsprogramma voor medewerkers in schaal 12 tot en met 14. Namens BZK doen hier nu vier collega’s aan mee. De redactie sprak met deelnemer van het eerste uur Yasin Keskin en coördinator Aad Fase over je blik verruimen, inclusiever werken en het beste uit jezelf en een ander halen.
Werk doen dat bij je past
Wil je sparren over je verdere loopbaanontwikkeling of opleidingskeuze? Vaak maken medewerker hun loopbaankeuzes op basis van wat ze kunnen en eerder hebben gedaan. Maar past dit ook bij je en krijg je er energie van? Een loopbaanadviseur kan je helpen om bewuste keuzes te maken in je professionele ontwikkeling.
Via een andere route toch op de juiste plek
Martien de Wit, 55+ en Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat. Petra van der Meer richting pensioenleeftijd en werkzaam bij de directie Handhaven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Door tussenkomst van de Makelaar voor Plaatsmakers kruisten hun wegen, waardoor Martien haar loopbaan kan vervolgen en Petra nu volop geniet van haar vrije tijd.
In elkaars keuken kijken
Een tijdelijke inzet in een andere rol of in een andere omgeving kan vanuit verschillende perspectieven van grote waarde zijn. Daarnaast is het voor een organisatie waardevol wanneer specifieke kennis en expertise ingebracht wordt. Het mes snijdt aan twee kanten. Lees het verhaal van onze collega Liduine Frequin (scroll naar beneden) over haar ervaring in een tijdelijke opdracht bij het RIVM.
Vlog: ben jij op de hoogte van loopbaanmogelijkheden binnen het Rijk?
“De samenleving verandert razend snel en dat heeft impact op werk en functies bij de Rijksoverheid. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Als een van de grootste werkgevers van Nederland biedt de Rijksoverheid een enorme diversiteit aan werk. Er zijn ook ontzettend veel mogelijkheden voor je loopbaan en om je te blijven ontwikkelen.” Hoe? Directeur-generaal Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg, verantwoordelijk voor het rijksbrede personeelsbeleid, deelt bevlogen haar persoonlijke ervaring.
De samenleving verandert razend snel en dat heeft impact op werk en functies bij de Rijksoverheid. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. In dit videobericht deelt directeur-generaal Overheidsorganisatie Marieke van Wallenburg, verantwoordelijk voor het rijksbrede personeelsbeleid, haar persoonlijke ervaring.
Spreker: Marieke van Wallenburg, directeur-generaal Overheidsorganisatie bij BZK.
6 tips: hoe maak je een sterk cv?
Voor als je aan de slag gaat met je loopbaan, is het handig je cv bij te werken. Het is een samenvatting van je persoonlijkheid, ervaring en opleiding en is aanvullend op je sollicitatiebrief. Waar let je op zodat jouw cv opvalt, overzichtelijk is en tegelijk iets vertelt over jouw persoonlijkheid?
Verfrissende match tussen VWNW-kandidaat en remplaçant
Marion was na bijna 50 jaar werken toe aan een andere invulling van haar leven. Jos was op zoek naar een andere functie omdat zijn baan op hield te bestaan. De remplaçantenmakelaar (vanaf januari Makelaar voor Plaatsmakers) zag een match. Deze lag zeker niet voor de hand, maar bleek heel verfrissend. Jos van Es, regiodirecteur bij de Raad voor de Kinderbescherming, wist dat zijn functie zou ophouden te bestaan. Van zijn toenmalige directeur kreeg hij de gelegenheid om, vooruitlopend op de reorganisatie, actief om zich heen te kijken.
Als je toch VWNW-kandidaat bent, doe het zo!
Maurice Verhaagen, van huis uit historicus, werkte als grafisch expert bij VijfkeerBlauw (VKB) voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na het overbrengen naar de markt van VKB kwam Maurice in het VWNW-traject terecht. Een onzekere en moeilijke tijd.
Door creativiteit, mooie resultaten
Binnen de directie Bedrijfsvoering van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de afgelopen jaren een aantal keer gereorganiseerd. Marc Salimans, directeur Directie Bedrijfsvoering en Tanita Nieuwenhuizen, HR Partner, zijn vanuit hun functie nauw betrokken bij deze reorganisaties en de opbouw van de nieuwe organisatie. Door de laatste reorganisatie zijn negen medewerkers van het ministerie uiteindelijk in een verplicht Van Werk Naar Werk (VWNW)-traject terecht gekomen.