Talent in beeld: ‘Verschillen versterken je team’
Werkt jouw team al talentgericht? In de serie Talent in beeld vertellen collega’s hoe zij met talentgericht werken aan de slag gaan. Michelle Verplanke (manager) en Coco Droog (Inspecteur/medewerker) bij team Handhaving, Toezicht en Onderzoek bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertellen hoe verschillen hun team en onderlinge samenwerking versterken.
Waarom de talenten van je team ontdekken?
Michelle: “Ik zag dat we als team nog een mooie stap konden maken in teamontwikkeling. Hoe kunnen we werken naar teamverantwoordelijkheid en teamvolwassenheid? En hoe kunnen we de talentvolle medewerkers op een efficiënte manier inzetten? Ons team had al een Insights training gevolgd. Dat heeft ons geholpen onze eigen voorkeursstijlen in communicatie te zien en de voorkeursstijlen van elkaar te herkennen. Dat vond ik een goede basis om als volgende stap met ieders talent aan de slag te gaan: van elkaar weten wat ieders talent is en deze beter benutten. Daardoor begrijp je elkaar beter en kun je beter samenwerken.”
Een teamtraining over talenten
Inzicht krijgen in je eigen en elkaars talenten, elkaar beter leren kennen en de onderlinge betrokkenheid en effectiviteit vergroten? Dat wilde het team van Michelle en Coco wel. Daarom volgden ze een teamtraining. Elk teamlid doet vooraf individueel een talentenscan. Hiermee krijgen ze inzicht in hun sterke punten, motieven en ook wie ze willen zijn en hoe anderen hen zien. Daarna volg je samen een training waarin je met ieders talenten en feedback aan de slag gaat. Het team maakt ook een actieplan, dat de samenwerking verder versterkt.
Door elkaars talenten te kennen, werk je ook op afstand fijner samen
Hoe kijken jullie op de training terug?
Coco: “We werken op drie verschillende locaties en zien elkaar dus niet dagelijks. Door de training hebben we een beter beeld van elkaar, begrijpen we hoe we als collega’s in elkaar zitten en op welke manier we communiceren. Dit helpt onze samenwerking.”
Michelle: “Door de training is zichtbaarder geworden wat belangrijk is voor de teamleden en zijn ze zich hier bewuster van. Ze begrijpen zichzelf en elkaar nu beter. We zijn talenten en krachten van onszelf en van elkaar gaan zien en die gebruiken we nu in onze dienstverlening.”
Coco: “Er is meer verbinding en respect voor elkaar door de feedback die we aan elkaar gaven tijdens de training. De band met mijn collega’s is sterker geworden. Ik merk dat collega’s zich meer uitspreken. Dit zorgt voor meer onderling vertrouwen.”
De training hielp mij mijn talenten meer te laten zien en daarin zelfverzekerder te zijn
Heb je andere inzichten gekregen in je eigen talenten?
Coco: “Het was vooral fijn om talenten aan collega’s te laten zien. Het voelt fijn om gezien en erkend te worden. Ik kreeg de feedback dat ik zelfverzekerder mag zijn over mijn kennis en expertise. Ook kreeg ik terug dat ik best wat “brutaler’’ mocht zijn. Nu lukt het me beter mijn mening te geven en ideeën te delen in het team.”
Michelle: “Ik herken dat zeker. Coco laat zich meer zien en heeft inhoudelijk iets te melden. Ze heeft dit zelf opgepakt en het team geeft haar de ruimte en stimuleert haar daarin.”
Coco: “Doordat het team zo reageert, is mijn zelfvertrouwen verder gegroeid. Het heeft op mij veel impact gehad.”
Verschillen maken het team sterker
Michelle: “De verschillende talenten in het team zijn in de training ook visueel duidelijk geworden. We stonden allemaal in een cirkel op onze eigen kleur. Hierdoor zag je dat je letterlijk tegenover iemand kon staan en werd helder dat de persoon tegenover jou andere talenten heeft. Ik merk aan mezelf dat ik juist vaak deze mensen om feedback vraag om aan te kunnen vullen wat ik misschien gemist heb of om niet in mijn valkuil te stappen. We konden ook zien waar de gaten zaten, bijvoorbeeld bij innovatieve talenten. Hiermee kunnen we rekening houden bij werving en selectie.”
Coco: “Ik had van mijzelf en ook van een aantal collega’s andere talenten verwacht. Sommige collega’s stonden tegenover me, terwijl ik dacht dat ze naast me zouden staan. Ik kwam erachter dat ik die collega’s juist opzoek omdat we elkaar aanvullen. Voor de training onbewust en nu bewust.”
Michelle: “De trainingsdag heeft ons meer inzicht gegeven in onze verschillen. Iedereen heeft wat anders nodig. Dit wisten we al, maar dit is nu ook meer naar elkaar uitgesproken en daardoor zichtbaar geworden. Dat is het leuke met verschillen: als je ze ziet en omarmt, vallen ze ook gelijk weer weg.”
Door aandacht te hebben voor individuele talenten, breng je ook de organisatie verder
Organiseren jullie het werk nu anders?
Michelle: “De eerste stap is gezet. In het jaarplan houden we er rekening mee dat medewerkers extra taken oppakken die passen bij een specifiek talent of affiniteit. Ook in het reguliere werk van het team houd ik hiermee rekening. De medewerkers van het team zijn allround en kunnen alles doen. Dit jaar kijken we meer talentgericht naar de taken. Moeten medewerkers taken op zich nemen waar zij geen talent voor hebben en die voor hen energieverslinders zijn of kan een collega met meer affiniteit de taak beter oppakken?”
Coco: “Dat is een belangrijke verandering sinds de training. Voor ons betekent het dat we meer dingen doen die we leuk vinden en waar we energie van krijgen. De sfeer en energie zat al goed in het team, maar dit geeft nog een extra positieve impuls, motivatie en erkenning.”
Michelle: “Erkenning is een hele belangrijke! Niet alleen iets leuks doen, maar er ook goed in zijn. Bij de IND is aandacht voor ontwikkeling belangrijk. Je talent op de juiste manier inzetten zorgt voor erkenning en je krijgt er energie van. Een van de jaardoelen is niet voor niks: meer werkplezier. Door aandacht voor individuele talenten brengen we ook de organisatie verder.”
Hebben jullie tips voor teams die talentgericht willen werken?
Coco: “Gewoon doen! Door de training durf ik meer mezelf te zijn en mijn talenten te laten zien. Ik zie ook dat collega’s zich door mijn feedback meer gezien voelen. Het heeft ons allen meer vertrouwen gegeven. We ontdekten ook een hele mooie basis, een teamtalent: respect voor elkaar.”
Dit is het achtste artikel uit de serie Talent in Beeld. Talent in Beeld is een initiatief van de interdepartementale werkgroep Talentgericht Werken Rijk (een samenwerking van ministeries, DGDOO en O&P Rijk Loopbaan- en Talentontwikkeling). Door te werken vanuit talenten van medewerkers wordt bijgedragen aan een vitale werkomgeving. Het leidt bewezen tot meer werkplezier, meer resultaat en grotere inzetbaarheid. Sinds 2019 zet Talentgericht Werken Rijk zich in om het werken en denken vanuit talenten van medewerkers rijksbreed verder te brengen. HR-professional of leidinggevende? Laat je inspireren en meld je aan voor onze samenwerkgroep op Rijkscampus Online! Hier vind je ook de eerdere artikelen. Nog geen lid van Rijkscampus Online? Registreer je dan hier voordat je lid kunt worden van de samenwerkgroep Talentgericht werken en werven Rijk. Na je registratie ontvang je een aanmeldlink ter bevestiging. De beheerder maakt je binnen enkele dagen lid van de groep. Meer weten? Voor vragen of meer informatie kun je mailen naar de werkgroep: talentgerichtwerkenrijk@minjenv.nl Wil je meer weten over de interdepartementale werkgroep Talentgericht Werven en Selecteren? Stuur dan een e-mail naar tgw&s@rijksoverheid.nl |