Bevorderen met terugwerkende kracht. Hoe doe je dat?

Weblogs

Ilse werkt ongeveer tien jaar op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij het Ministerie van Gelukzaligheid. In die tien jaar is er veel veranderd bij het ministerie. Er zijn meer gelukstaken bijgekomen en taken verplaatst naar andere diensten. Als gevolg daarvan zijn er verschillende reorganisaties geweest die het ministerie nog gelukkiger hebben gemaakt. Het ministerie wil continu blijven inspelen op de maatschappelijke vragen op het terrein van geluk. Zo heeft Ilse er de afgelopen drie jaar structureel complexere taken bijgekregen. 

Vanmorgen heeft haar Directeur de afdeling bij elkaar geroepen om aan te kondigen dat er een traject wordt gestart om de organisatie als gevolg van veranderende omstandigheden in de markt toekomstbestendig te maken. Dat heeft Ilse aan het denken gezet. Stel dat dit een volgende reorganisatie betekent, dan wil Ilse wel op basis van haar huidige takenpakket daarin worden meegenomen. Maar matcht het in de loop der jaren verzwaarde takenpakket nog wel met haar functiegroep van het Functiegebouw Rijk (hierna FGR) danwel met de binnen of buiten haar functiegroep te bepalen salarisschaal die in haar arbeidsovereenkomst is opgenomen? Ilse besluit een functie (herwaarderings-)onderzoek aan te vragen bij haar leidinggevende die volledige P-volmacht heeft.        

Minimaal twee jaar

We gaan er als standaard vanuit dat de verzwaarde werkzaamheden minimaal gedurende twee jaar moeten zijn uitgevoerd alvorens een verzoek tot een functie (herwaarderings-)onderzoek op zijn plaats is. Pas bij het structureel en gedurende langere tijd (minimaal twee jaar) uitvoeren van de verzwaarde werkzaamheden kun je op grond van de jurisprudentie spreken over een bepaalde mate van bestendigheid van het takenpakket. 

Functie (herwaarderings-)onderzoek

Omdat Ilse haar verzwaarde takenpakket al ongeveer drie jaar uitvoert, kan zij om een functie (herwaarderings-)onderzoek verzoeken. Op grond van jurisprudentie dient Ilse een heldere omschrijving te geven van de ontwikkelingen in haar takenpakket. In welke functiegroep van het FGR is Ilse ingedeeld en in welke schaal, wat waren haar taken, welke taken zijn erbij gekomen, wat is de aanleiding voor de verzwaarde taken, hoe lang wordt dit verzwaarde takenpakket al (volledig) door Ilse uitgevoerd. 

Op basis van het FGR wordt gekeken of de verzwaarde taken nog passen binnen haar functiegroep en functietypering van het FGR. FUWASYS is het functiewaarderingssysteem van de sector Rijk en vormt de basis voor de waardering van functies in het FGR.

Per welke datum?

De uitkomst van het functie (herwaarderings-)onderzoek is dat het verzwaarde takenpakket volgens de FGR-indeling een hogere schaal rechtvaardigt. De bevoegde leidinggevende van Ilse besluit het advies over te nemen en stelt het formeel vast. Zijn vraag is echter wel per wanneer de hogere inschaling ingaat. Is dat het moment van het O&F rapport tijdens de laatste reorganisatie? Of de datum waarop Ilse de verzwaarde taken opgedragen heeft gekregen? Of toch een andere datum? In het algemeen wordt daarvoor het tijdstip aangehouden waarop de uitkomst van het functie (herwaarderings-)onderzoek door de bevoegde leidinggevende is vastgesteld.  

Voor Ilse betekent de hogere schaal dat haar arbeidsovereenkomst moet worden aangepast. Een van de essentialia van de arbeidsovereenkomst, te weten haar salarisschaal, wijzigt immers. Dit betekent dat zij een voorstel tot wijziging van de arbeidsovereenkomst, in de vorm van een addendum, voorgelegd dient te krijgen waarmee zij kan instemmen. 

Bij verschil van mening

Stel nu dat de bevoegde leidinggevende van Ilse het functie (herwaarderings-)advies niet overneemt. Of stel dat het advies wordt wel overgenomen maar Ilse is het niet eens met de ingangsdatum. Dan ontstaat tussen Ilse en haar leidinggevende een verschil van mening. Wat kan Ilse dan doen? Daarover geeft de CAO Rijk duidelijkheid. Ilse kan bij een verschil van mening over:

  • of de (verzwaarde) werkzaamheden passen binnen haar functiegroep van het Functiegebouw Rijk
  • of aan de (verzwaarde) werkzaamheden wel de goede salarisschaal is verbonden 

bij de geschillencommissie Rijk terecht.

Er staat voor Ilse ook altijd een weg naar de kantonrechter open.

Meer informatie

De personele gevolgen van de uitkomst van een functie (herwaarderings-) onderzoek verschillen per situatie. Als je hierover vragen hebt, schakel dan tijdig je huisjurist bij AAA in. Zij geven je graag advies.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.