De croissant en het ontslag vanwege verwijtbaar handelen
Weblogs
Je hebt het misschien gelezen in het AD: (onterecht) ontslag van een supermarktmedewerkster voor het opeten van croissants achter de kassa. In dit weblog gaan we in op het handhaven van een zero-tolerance beleid.
In dit geval verzocht de werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verwijtbaar handelen. Dat ging de rechter wat ver. De werkgever stelde namelijk dat de medewerkster niet had betaald voor haar croissants en dat er dus sprake was van diefstal. Op camerabeelden was het eten van de croissants te zien, maar niet dat ze daar geld voor in de kassa deed. Volgens de rechter stond daarmee nog niet vast dat zij niet voor de croissants had betaald. De medewerkster vond dat de beelden onrechtmatig waren en niet mochten worden gebruikt (de camera’s waren onder andere opgehangen vanwege een kasverschil). De rechter ging daar niet in mee. Als zulk bewijs onrechtmatig is verkregen dan betekent dat over het algemeen nog niet dat de rechter dat niet kan meewegen. Verder vond de rechter dat de werkgever met twee maten mat door - tegen de eigen regels in - toe te staan dat de medewerkster in haar eentje de kassa opmaakte.
Zero-tolerance
Dit soort zaken komt niet vaak voor een rechter. Meestal wordt er geschikt. In de meeste zaken die wel voor de rechter komen, gaat het om een aangevochten ontslag op staande voet. Er zijn werknemers die in dergelijke zaken voor minder ontslagen worden dan voor een paar croissants, zoals het leegeten van een geopend zakje pinda’s na het schoonmaken van een vliegtuig. Op het eerste gezicht lijkt het nergens over te gaan, maar die strenge regels zijn te begrijpen als je bedenkt dat de grens zoek is als kleinigheden worden toegestaan.
In de rechtspraak is te zien dat ontslag staat of valt met het bekend zijn met die strenge regels. Als een zero-tolerance beleid wordt gehanteerd, is belangrijk dat niet alleen dat beleid duidelijk is, maar ook dat de medewerker weet wat de gevolgen zijn en dat het beleid consequent wordt gehandhaafd.
Bagatelzaken
Bagatelzaken die binnen de Staat der Nederlanden tot ontslag op staande voet of ontbinding hebben geleid, kennen we nog niet. Wel is onder het oude recht strafontslag verleend aan een ambtenaar voor het meenemen van een paar pluggen uit een bouwmarkt. Daar ging het dus niet om stelen van de werkgever, maar wel om het stelen van iets van weinig waarde. Daar spelen de verhoogde eisen aan integriteit die aan ambtenaren worden gesteld een rol. In de rechtspraak is daar al bevestigend over geoordeeld.
Wees duidelijk
Het belang van duidelijkheid speelt overigens niet alleen bij bagatelzaken:
Kort geleden hield een ontslag op staande voet voor het binnenbrengen van drugs door een medewerker van een penitentiaire inrichting stand bij de rechter. Logisch, zou je denken, vooral als in die inrichting mensen met een verslaving worden behandeld. Duidelijkheid van de regels speelde echter ook een grote rol. In dit geval hing er zelfs een bordje bij de personeelsingang waarop stond dat onder meer geen drugs binnen de inrichting mag worden gebracht.
Meer informatie
Zijn de regels binnen jouw organisatie duidelijk genoeg? Vraag gerust advies aan je huisjurist!
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.