Nevenwerkzaamheden en terugbetaling scholingskosten aan banden gelegd

Weblogs

Naar verwachting wordt het met ingang van 1 augustus 2022 een stuk lastiger om werknemers te houden aan een nevenwerkzaamhedenbeding en om afspraken te maken over het terugbetalen van scholingskosten voor bepaalde opleidingen. Per die datum wordt de wet gewijzigd in lijn met de Europese Richtlijn (EU 2019/1152) transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de EU (hierna: de Richtlijn).  Het Nederlandse implementatiewetsvoorstel is per 19 april 2022  aangenomen.

Voor werkgevers gaat de beoogde wetswijziging belangrijke gevolgen hebben. Hieronder worden de wijzingen meer gedetailleerd besproken. Het huidige voorstel bevat geen overgangsrecht. Dat betekent dat de nieuwe regels direct in werking treden op het bedoelde moment.

Uitgangspunt: geen verbod nevenwerkzaamheden, tenzij…

Het verbod op nevenwerkzaamheden is op dit moment niet in de wet vastgelegd. Na de beoogde inwerkingtreding, wordt dit wel het geval, namelijk in 7:653a van het BW. Dit nieuwe wetsartikel bepaalt dat een verbod op nevenwerkzaamheden, dat in de praktijk in veel arbeidsovereenkomsten is opgenomen, als hoofdregel niet geldig is. Dit is anders als sprake is van een objectieve reden. Volgens de toelichting bij de wet, kan het dan gaan om:

  • gezondheid en veiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het mogelijk overtreden van de Arbeidstijdenwet;
  • bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie;
  • de integriteit van overheidsdiensten; of
  • het vermijden van belangenconflicten.

Deze lijst is niet uitputtend. Het is dus mogelijk dat een andere grond ook door de rechter zal worden geaccepteerd.

Wat moet je hier als werkgever mee?

Het is niet noodzakelijk om alle arbeidsovereenkomsten aan te passen en daarin op te nemen waarom de werkgever vindt dat een uitzondering gerechtvaardigd is. De rechtvaardiging mag ook naderhand gegeven worden, bijvoorbeeld als de werknemer een beroep doet op de bepaling in de arbeidsovereenkomst. Maar, het is wel goed om je bewust te zijn van de nieuwe verplichtingen.

Scholingsplicht en studiekosten

Artikel 7:611a BW, waarin de scholingsplicht nu is geregeld, wordt gewijzigd. Het nieuwe artikel zorgt ervoor dat het niet mogelijk is om af te spreken dat de werknemer (een deel van) de gemaakte studiekosten moet terugbetalen, wanneer: 

  1. de werkgever op grond van Europese wet- regelgeving, de (Nederlandse) wet of een cao verplicht is de werknemer deze scholing te verschaffen; en 
  2. de scholing ziet op het werk waarvoor de werknemer is aangenomen.

Voor dit type scholing, vermeldt het wetsvoorstel dat: 

  • die kosteloos aan de werknemers moet worden aangeboden; en
  • de daaraan bestede tijd moet worden beschouwd als arbeidstijd;
  • de scholing moet – indien mogelijk – plaatsvinden onder werktijd.

De term ‘kosteloos’ wordt breed uitgelegd. Dit betreft niet alleen de kosten van de opleiding zelf, maar ook kosten voor eventuele boeken en reiskosten.

Overige wijzigingen

Het wetsvoorstel bevat nog een aantal andere wijzigingen: 

  • de informatieplicht van de werkgever, die nu is neergelegd in artikel 7:655 BW, wordt uitgebreid. Door aanpassing van dit artikel zal diverse extra informatie moeten worden verstrekt aan werknemers, zoals de plaats waar de arbeid wordt verricht (als er geen vaste werkplek is), en of sprake is van een onvoorspelbaar werkpatroon;
  • er wordt een nieuwe term geïntroduceerd, namelijk: ‘onvoorspelbare arbeid’. Daarmee wordt gedoeld op de situatie dat een werknemer op onvoorspelbare tijdstippen en dagen arbeid verricht en bijvoorbeeld met (tevens) een variabel aantal uren. De situatie van oproepkrachten was al flink gewijzigd door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De wijzigingen als gevolg van dit deel van de wet zullen daarom beperkt zijn;
  • er komt een recht op meer voorspelbare arbeid. Dit wordt in de Wet flexibel werken opgenomen. De werknemer zal dan, mits hij minimaal 26 weken in dienst is bij werkgever, het recht krijgen om de werkgever te verzoeken om een vorm van arbeid met meer voorspelbare en zekerdere arbeidsvoorwaarden.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van dit weblog nog vragen of wil je meer informatie? Je huisjurist helpt je graag verder. Je kunt ook een e-mail sturen naar advocatenenadviseursarbeidsrecht@rijksoverheid.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.