Experimenteren in CAO 2022-2024

Weblogs

In het onderhandelingsakkoord zijn voor de nieuwe CAO Rijk twee in het oog springende toepassingen van het zogenaamde experimenteerartikel van de CAO opgenomen.

Waarom experimenteren?

Maar eerst antwoord op de vraag waarom het experimenteerartikel in de CAO staat. Voor het continu ontwikkelen van het personeelsbeleid binnen het Rijk wordt het belangrijk gevonden om te experimenteren met nieuwe vormen van personeels- en arbeidsvoorwaardenbeleid. Om zodoende kennis en ervaring op te doen. Het experimenteerartikel van de CAO maakt het mogelijk om tijdelijk af te wijken van het personeels- en arbeidsvoorwaardenbeleid. 
Afspraken over experimenten en welke voorwaarden daarbij gelden worden in het decentraal georganiseerd overleg (DGO) met de vakbonden voorbereid en gemaakt. Voordat echter het experiment kan worden uitgevoerd moet het eerst ter toetsing aan het Sectoroverleg Rijk (SOR) worden voorgelegd. 
Als een experiment voor het hele Rijk gewenst is, worden afspraken daarover voorbereid en gemaakt in het Sectoroverleg Rijk zelf.

Transitieverlof

In het onderhandelingsakkoord is een rijksbreed experiment opgenomen: het transitieverlof. Dit is een experiment ten behoeve van transgender personen die in transitie zijn of willen gaan. Met het experiment wordt onderzocht of en op welke wijze een regeling voor transitieverlof ondersteunend is voor transgender personen.
Uit het oogpunt van emancipatie is het wenselijk dat transgender personen tijdens hun transitie in alle fases verlofmogelijkheden hebben die onafhankelijk zijn van medisch oordeel en van beslissingen van de werkgever. Op dit moment hebben onder meer de gemeenten Amsterdam en Utrecht al een vorm van transitieverlof ingevoerd. Voor het Rijk zullen de afspraken om deze wens van het onderhandelingsakkoord te concretiseren in het Sectoroverleg Rijk worden gemaakt. Dan wordt ook duidelijk wat van de manager wordt verwacht wanneer van het experiment gebruik wordt gemaakt. 

Feestdagen

Een ander experiment betreft de feestdagen. In de samenleving werken steeds meer mensen met een diverse religieuze en culturele achtergrond. CAO-partijen willen voor de sector Rijk als inclusieve organisatie alle werknemers ruimte bieden de voor hen belangrijke feestdagen te vieren. Om dit mogelijk te maken wordt gedurende de looptijd van de CAO een studie gedaan, met één of meer pilots, naar hoe werkgever Rijk dit het beste kan faciliteren. Die pilots vinden plaats binnen onderdelen van het Rijk op basis van afspraken in het decentraal georganiseerd overleg met de vakbonden over bijvoorbeeld uitruil van christelijke feestdagen voor IKB-verlof. Als manager word je hiervan door je eigen organisatie op de hoogte gesteld als aan zo’n pilot wordt deelgenomen. 
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.