Voorkomen van grensoverschrijdend gedrag: een gedeelde verantwoordelijkheid

Weblogs

De hoge raad heeft in een uitspraak van 24 juni 2022 nogmaals bevestigd dat de lat om je recht op een transitievergoeding te verliezen erg hoog ligt.

Wat was er aan de hand?

Een docent bewegingsleer heeft zich seksueel grensoverschrijdend gedragen. Ondanks maatregelen en waarschuwingen bleef hij het gedrag vertonen. Zo heeft hij een studente een biltik gegeven (met de mededeling dat hij dit al langer wilde doen) en een andere studente tweemaal een volledige lichaamsmassage gegeven. 
 

Volgens de hoge raad kan een werknemer zijn recht op een transitievergoeding alleen in uitzonderlijke gevallen kwijtraken. Er moet dan sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen. Daarbij moeten alle omstandigheden van het geval betrokken worden. Hieronder valt ook het handelen of nalaten van de werkgever. Als het uitgangspunt is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in een afhankelijkheidsrelatie in beginsel kwalificeert als ernstig verwijtbaar (standpunt van de Advocaat-generaal), dan zou dat volgens de hoge raad onvoldoende recht doen aan de verantwoordelijkheid van een werkgever om grensoverschrijdend gedrag in zijn organisatie zoveel mogelijk te voorkomen en bij signalen van grensoverschrijdend gedrag daartegen op te treden.

Conclusie

De enkele aanwezigheid van een afhankelijkheidsrelatie in relatie tot grensoverschrijdend gedrag leidt dus niet zondermeer tot ernstig verwijtbaar handelen en dus het verlies op je recht op een transitievergoeding. De werkgever moet hierin actief en proactief handelen door aandacht te besteden aan signalen van grensoverschrijdend gedrag, hierop actief beleid te voeren en dit te handhaven.

Kennispunt Integriteit kan helpen

Bovenstaande is natuurlijk een schets van de ideale situatie. Hier is nog niet overal binnen de Rijksoverheid sprake van. Er wordt wel hard aan gewerkt. Het Kennispunt Integriteit kan je hierbij helpen.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.