Rijksbrede werkwijze voor herplaatsing

Weblogs

Aan ontslag komt een werkgever vaak pas toe als hij, naast een goede reden voor dat ontslag, ook kan aantonen dat er geen andere passende functie bij de werkgever voor de werknemer beschikbaar is. Al eerder schreven we in ons magazine, op onze website en in onze blogs over de flinke inspanning die de Staat der Nederlanden moet leveren om invulling te geven aan deze verplichting. 

Rijksbrede werkwijze

Al twee jaar – sinds de inwerkingtreding van de Wnra – zijn UBR en de andere SSO’s aan de slag met het ontlasten van de werkgever bij herplaatsing. Angela van der Sman (coördinator Loopbaan- en Talentontwikkeling) vertelt: “we zijn bij UBR-P aan de slag gegaan met het Startpunt Herplaatsing bij ontslag en tegelijk in opdracht van de ICOP de samenwerking aangegaan met de andere SSO’s om een Rijksbrede werkwijze te ontwikkelen. In deze kerngroep is in opdracht van de ICOP gewerkt aan uniforme werkprocessen, kennisdeling en het uitwisselen van ervaringen. Aan de slag gaan, tegelijk leren en steeds verbeteren is het uitgangspunt. Resultaat is een Rijksbreed gedragen ‘Leidraad Herplaatsing bij Ontslag’ en een set aan documenten en formats die de basis vormen voor een Rijksbreed gelijke uitvoering van de herplaatsingsplicht. De ICOP heeft de uitvoering van de herplaatsingsverplichting benoemd als een deskundigenproces en de uitvoering neergelegd bij de SSO’s. De opdrachtgevers van UBR kunnen hiervoor terecht bij het Startpunt Herplaatsing bij ontslag  (herplaatsing@rijksoverheid.nl)".

Kennis opbouwen en delen

"In de afgelopen jaren weten al veel werkgevers dát er een herplaatsingsonderzoek nodig is voordat je aan ontslag toekomt en weten ze het Startpunt goed te vinden. Dat zorgt ervoor dat we inmiddels veel kennis hebben opgebouwd over de uitvoering bij de Staat der Nederlanden en die kennis delen we graag met andere SSO’s, HR-adviseurs en managers bij het Rijk. Je kunt ons uitnodigen om een toelichting te komen geven over onze dienstverlening en we organiseren op 22 februari en 28 februari een kennissessie voor HR-adviseurs en managers bij het Rijk waarin we onze ervaringen en de Rijksbrede werkwijze delen. 
De Leidraad is gepubliceerd op onze website. Hier vind je ook de documenten die je kunt gebruiken bij de uitvoering van een herplaatsingsonderzoek".
 

Benieuwd naar de leidraad en werkprocessen? Laat je dan bijpraten in de Kennissessie Herplaatsing bij ontslag op  22 februari 12.00 - 13.00 uur of  28 februari 15.00 - 16.00 uur. Inschrijven doe je eenvoudig via: herplaatsing@rijksoverheid.nl. Vergeet niet aan te geven op datum je de Kennissessie wilt bijwonen. 

Succesvol

"Mooi nieuws is er ook te delen na twee jaar ervaring: de lijn die sinds 2020 gekozen en steeds verbeterd is in de uitvoering van de herplaatsingsonderzoeken is ook in lijn met hoe de kantonrechter en UWV oordelen. Dat betekent concreet dat, als de werkwijze volgens de leidraad is gevolgd, de kans groot is dat een ontbindingsverzoek of ontslagaanvraag niét wordt afgewezen omdat onvoldoende is gedaan aan de herplaatsingsverplichting. Dat is typische juristentaal met die dubbele ontkenningen, maar eigenlijk staat hier dat je met onze werkwijze voldoet aan de wettelijke eisen aan herplaatsing".
 

Meer weten?

Meld je aan voor onze Kennissessie Herplaatsing of stel je vragen via herplaatsing@rijksoverheid.nl. Jouw eigen jurist kan je ook meer vertellen over het Startpunt Herplaatsing bij ontslag.  
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.