Organisatieverandering naar aanleiding van het regeerakkoord? Denk aan het Kennispunt Reorganiseren!

Weblogs

In het regeerakkoord spreekt het kabinet de ambitie uit de overheid zelf te willen verbeteren. Het gevolg van deze ambitie zijn mogelijke veranderingen in de structuur van organisaties binnen het Rijk. 

Denk bijvoorbeeld aan de verhuizing van de Nationaal Coördinator Groningen van het ministerie van BZK naar EZK of de overheveling van maatschappelijke dienstverlening van het ministerie van VWS naar OCW. Maar veranderingen in de organisatie kunnen ook het gevolg zijn van de herpositionering van taken en/of afdelingen door bijvoorbeeld de introductie van extra bewindslieden voor specifieke onderwerpen met al dan niet een eigen beleids-DG. Het versterken van de uitvoeringsorganisaties om de afhandeling van schades te verbeteren en versnellen kan leiden tot uitbreidingen. Zodra het voornemen er is de organisatiestructuur van de dienst te wijzigen, is het goed om het Kennispunt Reorganiseren dat onderdeel uitmaakt van UBR|Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht in te schakelen.

Afhankelijk van welke organisatieverandering er gaat plaatsvinden zijn er verschillende manieren van aanpak mogelijk voor het veranderproces. Zowel in het begin als tijdens het veranderproces zijn verschillende keuzes en beslissingen mogelijk. Afhankelijk van die keuzes en beslissingen kan erop worden gestuurd om een verandertraject meer flexibel te laten verlopen

Eigen dynamiek

De praktijk van het veranderen van een organisatie blijkt vaak een eigen dynamiek te hebben. Binnen het Kennispunt Reorganiseren is de specialistische kennis en praktijkervaring op het gebied van ‘veranderen’ gebundeld. We geven impactvolle oplossingen, advies en informatie over de aanpak van het (juridische) proces rondom een verandertraject, waarbij goed geluisterd wordt naar de wensen van de klant. Onder de advisering valt ook een eventueel traject met medezeggenschap en vakbonden, alsmede het VWNW-beleid. Wij werken nauw samen met andere businessunits van UBR, zoals het Kennispunt Financiële Rechtspositie, Loopbaan- en Talentontwikkeling en  Organisatie-inrichting. 

Vraag advies

HR-adviseurs, leidinggevenden en projectcoördinatoren, die te maken hebben met (de begeleiding van) een verandertraject, kunnen een beroep doen op de medewerkers van het Kennispunt. Dit kan voor: 

  • structurele deelname aan een projectteam voor 2e lijnsadvisering gedurende het traject; 
  • advisering bij aanvang van het veranderproces over de keuze van het verandertraject;
  • begeleiding bij het opstellen van de personele paragraaf van een O&F-rapport; 
  • ad hoc adviesvragen;  
  • het toesturen van (en meedenken over) een breed scala aan formats die door het Kennispunt zijn ontwikkeld;
  • het geven van trainingen/workshops. Klik hier voor ons aanbod. 

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie is het Kennispunt Reorganiseren te bereiken via: kennispuntreorganiseren@rijksoverheid.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.