Concurrentiebeding aan banden gelegd

Weblogs

Door het (inmiddels demissionaire) kabinet is aangekondigd dat de regels voor het concurrentiebeding aangepast zullen worden. In veel arbeidsovereenkomsten is een concurrentiebeding opgenomen. Met een concurrentiebeding verbiedt een werkgever een werknemer om na het einde van het dienstverband vergelijkbare werkzaamheden bij een ander bedrijf te verrichten of een eigen bedrijf op te starten. Het doel van een concurrentiebeding is het beschermen van de belangen van de werkgever, zoals bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen.

Voorgestelde wijzigingen

In veel arbeidsovereenkomsten is het opnemen van een concurrentiebeding niet nodig en leidt het opnemen tot remming van mobiliteit. Het plan van het kabinet is dat wordt voorkomen dat een concurrentiebeding standaard in een arbeidsovereenkomst wordt opgenomen en dat op voorhand duidelijker wordt wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen en ingeroepen door een werkgever. 

De volgende wijzigingen zullen dan ook worden uitgewerkt in een wetsvoorstel:

  • Het concurrentiebeding wordt wettelijk begrensd in duur.
  • Het concurrentiebeding moet geografisch worden afgebakend, specifiek en gemotiveerd in het contract.
  • De werkgever moet in vaste contracten het zwaarwichtig bedrijfsbelang van een concurrentiebeding motiveren (dit geldt al voor tijdelijke contracten).
  • Als een werkgever een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet de werkgever een vergoeding betalen aan de werknemer. Dit wordt een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris. Zo’n vergoeding zorgt ervoor dat werkgevers goed nadenken voordat ze het concurrentiebeding opnemen en inroepen.

Voor de val van het kabinet was het plan om dit wetsvoorstel eind 2023 aan te bieden voor internetconsultatie. Het is op dit moment nog onduidelijk of dat nog steeds het plan is, of dat de hervorming van het concurrentiebeding op de lange baan wordt geschoven.

Concurrentiebeding binnen de Rijksoverheid

Binnen het Rijk kennen wij geen concurrentiebeding. De Rijksoverheid concurreert ook niet met andere partijen. Wel kent de Gedragscode Integriteit Rijk een afkoelingsperiode bij een gevoelige overstap. Bij een gevoelige overstap, bijvoorbeeld een overstap vanuit een kwetsbare functie naar werk dat als nevenfunctie gemeld moet worden of zelfs verboden zou zijn, kan dan een afkoelingsperiode afgesproken worden. 

Wel komt het voor dat een manager binnen het Rijk een medewerker wil aannemen die gebonden is aan een concurrentiebeding. Bijvoorbeeld een externe medewerker die wordt ingehuurd en in dienst wil komen van het Rijk. Die medewerker kan gebonden zijn aan een concurrentiebeding. Dat maakt de overstap naar het Rijk een stuk moeilijker. Het is dan aan de werknemer om in gesprek te gaan met de (ex-)werkgever om te kijken of het concurrentiebeding van tafel kan of om dit in het uiterste geval voor te leggen aan de rechter. 
Deze situatie zal met de aanscherping van de regels over het concurrentiebeding een stuk minder voorkomen. 

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van dit weblog vragen over het concurrentie beding of een actuele situatie waarin je te maken hebt met een concurrentiebeding? Je huisjurist helpt je graag verder!

Terug naar overzicht met alle weblogs.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.