Integriteitsonderzoek? Dan heb je de BIPO nodig!

Weblogs

Mocht je een integriteitsonderzoek moeten doen, dan moet je je houden aan de BIPO, de Baseline Intern Persoonsgericht Onderzoek.

Ook in het interview met Marion van den Brekel wordt de BIPO genoemd. In dit weblog leggen we uit wat de BIPO is en waar deze voor bedoeld is. 

In de BIPO (Baseline Intern Persoonsgericht Onderzoek) is gedetailleerd vastgelegd aan welke spelregels een integriteitsonderzoek naar een persoon binnen het Rijk is gebonden en uit welke stappen dergelijk onderzoek bestaat. In dit op de persoon gerichte onderzoek worden alle relevante feiten en omstandigheden verzameld die het bevoegd gezag nodig heeft om te kunnen beoordelen of het handelen of nalaten van deze persoon in overeenstemming is geweest met wat een goed ambtenaar betaamt (artikel 6, eerste lid van de Ambtenarenwet 2017). 
De baseline is ontwikkeld vanuit de bijzondere zorgplicht van de werkgever, omdat een dergelijk onderzoek ingrijpend kan zijn voor iedereen die er mee te maken krijgt.

Doel van de BIPO

De baseline is van toepassing op de gehele Rijksoverheid (met uitzondering van Defensie en Politie) en alle personen die daarbinnen werkzaam zijn en geldt ook voor onderzoeken waarbij op voorhand niet direct personen als betrokkene kunnen worden geduid of aangewezen.
Op organisatieniveau is nadere specificatie en invulling mogelijk al naar gelang de context van de organisatie. Departementen mogen daarbij echter niet naar beneden afwijken van de in de baseline gestelde normen.

Het doel van de baseline is:

  1. het bevoegd gezag handvatten bieden hoe te handelen bij vermoedens van een schending of incident; 
  2. helderheid verschaffen aan iedereen die is betrokken bij een onderzoek over wat hun te wachten staat; 
  3. voor alle persoonsgerichte onderzoeken eenzelfde set aan minimumeisen stellen.

In de baseline wordt aandacht besteed aan het vooronderzoek, aan de uitgangspunten van het feitenonderzoek, het feitenonderzoek zelf, de verslaglegging, de rapportage en ten slotte de communicatie. Ook is er onder meer aandacht voor het opleggen van een ordemaatregel (schorsing).
 

Waar vind je de BIPO

De BIPO is te raadplegen op Rijksportaal. Klik hier om de BIPO in te zien
 Overigens kent de BIPO het addendum ‘Behandeling melding vermoeden misstand’ vanwege EU Klokkenluidersrichtlijn 2019/1937. De BIPO (of een hierop gebaseerd onderzoeksprotocol van een organisatie van de rijksoverheid) geldt ook als het onderzoek wordt gedaan door een extern onderzoeksbureau. De desbetreffende organisatie blijft verantwoordelijk voor de wijze waarop het onderzoek wordt uitgevoerd.
 

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van dit weblog nog vragen over de BIPO of over een integriteits issue? Je huisjurist helpt je graag verder. 

Het Kennispunt Integriteit van O&P Rijk|AAA levert een pro-actieve bijdrage aan het bevorderen van het professioneel en integer handelen van ambtenaren. Dit doen de adviseurs onder andere door het  geven van trainingen en workshops op het gebied van integriteit. 

Klik hier voor informatie over de dienstverlening en trainingen van het Kennispunt Integriteit.

Terug naar overzicht met alle weblogs.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.