De D: van d-grond en dossieropbouw
Weblogs
In het Burgerlijk Wetboek wordt een aantal redenen (ontslaggronden) genoemd om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Een van die redenen is ‘ongeschiktheid tot het verrichten van de bedongen arbeid’. Omdat deze grond in de wet wordt aangeduid onder de letter ‘d’ noemen wij deze ontslaggrond ook wel de d-grond.
Als we wat dieper in de wetstekst duiken, zien we dat de wetgever een aantal vereisten noemt voor een ontslag op de d-grond. Letterlijk luidt de tekst:
De ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de bedongen arbeid, anders dan ten gevolge van ziekte of gebreken van de werknemer, mits de werkgever de werknemer hiervan tijdig in kennis heeft gesteld en hem in voldoende mate in de gelegenheid heeft gesteld zijn functioneren te verbeteren en de ongeschiktheid niet het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing van de werknemer of voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer.
Een ontslag wegens ongeschiktheid, ook wel disfunctioneren, kan worden bewerkstelligd door ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen bij de kantonrechter. De kantonrechter zal dan toetsen of sprake is van een voldragen d-grond én kijken of herplaatsing bij de werkgever niet mogelijk is. Om een bevestigend antwoord te krijgen op de vraag of sprake is van een voldragen d-grond zal de werkgever met een compleet dossier moeten komen. Hoewel de precieze inhoud van een dossier altijd maatwerk is, nemen we je in dit weblog mee in de fases en benodigde documenten om tot een compleet dossier te komen.
Aanloopfase
Een werkgever concludeert meestal niet in 1 dag dat sprake is van disfunctioneren. Vaak gaat hier een heel traject aan vooraf, soms gestart met een aantal negatieve beoordelingen, waaruit blijkt dat de werkgever niet (meer) tevreden is over het functioneren. Deze documenten worden toegevoegd aan het dossier.
De start van een verbetertraject
Natuurlijk start elk traject met een goed gesprek tussen werkgever en werknemer. In dit gesprek legt de leidinggevende uit waar het aan schort, dat er een functioneringstraject gestart gaat worden, hoe dat verbetertraject er precies uit gaat zien en tot welk concreet eindresultaat het traject moet leiden. Natuurlijk wordt alles zoveel mogelijk SMART geformuleerd.
Het verbetertraject
De inhoud en duur van het traject is afhankelijk van verschillende omstandigheden maar in de praktijk moet je denken aan een periode van 6-9 maanden. Er moet serieus en reëel de mogelijkheid tot verbetering worden geboden. Er wordt hulp, ondersteuning en begeleiding van de werkgever verwacht. In de praktijk zal een leidinggevende zo ongeveer elke 2-3 weken de voortgang van het traject bespreken met de medewerker. Waar nodig wordt bijgestuurd, bijvoorbeeld als gedurende het traject blijkt dat er behoefte is aan extra begeleiding of scholing.
Samenloop
Tijdens het traject kan het gebeuren dat andere arbeidsrechtelijke kwesties door het traject heen gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een werknemer ziek wordt. Het is belangrijk ook documenten die betrekking hebben op deze kwesties toe te voegen aan het dossier.
Einde van het verbetertraject
Als aan het einde van het traject geconcludeerd moet worden dat sprake is van onvoldoende verbetering, moet de werkgever zich inspannen een andere passende werkplek voor de werknemer te vinden. Hij kan hiervoor het Startpunt Herplaatsing bij Ontslag inschakelen. Het Startpunt helpt werkgevers bij de uitvoering van de herplaatsingsplicht en stelt een eindrapportage van de activiteiten op. Heeft de herplaatsingsinspanning geen plaatsing opgeleverd? Dan zal jouw jurist een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Het Startpunt is bereikbaar via: herplaatsing@rijksoverheid.nl.
Dit weblog is geschreven door Willeke van den End, advocaat bij O&P Rijk|Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht
Training (Dis)functioneren, dossieropbouw en de D-grond
Heb je na het lezen van dit weblog behoefte aan een verdiepende training? De Academie voor Arbeidsrecht|Rijk geeft op 3 oktober 2023 weer de training (Dis)functioneren, dossieropbouw en de D-grond. Je kunt je hiervoor individueel inschrijven. Klik hier voor meer informatie.
Wil je deze training met een groep of team volgen? Mail dan met AcademievoorArbeidsrecht|AAA@rijksoverheid.nl. We helpen je dan graag verder.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.