De jungle van de WOR – deel 3: belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden

Weblogs

Er was eens… een inkrimping binnen de Staat der Nederlanden. Inkrimpen binnen de Staat; met het personeelstekort van nu lijkt het wel iets wat in de juridische praktijk nauwelijks meer opgeld doet. Toch komt het nog steeds voor, bijvoorbeeld als een belangrijk deel van bepaalde activiteiten wordt stopgezet. In deel 3 van deze junglereeks behandelen we de rol van de medezeggenschap als het gaat om een belangrijke inkrimping, maar ook een belangrijke uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden van de onderneming. 

Jungle

Stel: de organisatie waarvoor je werkt gaat over tot het automatiseren van bepaalde werkprocessen, met als gevolg dat bepaalde werkzaamheden grotendeels opdrogen. Het management wil inkrimpen. Betekent dit dat er per definitie advies moet worden gevraagd aan de ondernemingsraad (OR)? Nee, niet zonder meer. Het moet namelijk gaan om een belangrijke inkrimping. Vervolgvraag is dan wanneer een inkrimping belangrijk is. Hangt dat (alleen maar) af van het aantal werknemers dat voor het desbetreffende onderdeel werkzaam is? Of van het aantal werknemers dat met de gevolgen geconfronteerd wordt? 

Informeel van gedachten wisselen

Of het voorgenomen besluit belangrijk is, volgt uit de aard en omvang van de activiteiten van de hele onderneming, het aantal daarbij betrokken werknemers en de ernst van de gevolgen van het besluit. Het kan daarbij zijn dat een inkrimping die in absolute zin gering is (denk aan enkele fte’s) toch als belangrijk moet worden aangemerkt wanneer bijvoorbeeld een heel onderdeel of een hele afdeling verdwijnt. Je zult dus van geval tot geval moeten toetsen, inschatten en kunnen motiveren of de inkrimping en de impact ervan van dien aard is dat je de OR al dan niet om advies moet vragen. Het is daarbij altijd raadzaam informeel met de OR van gedachten te wisselen over elkaars standpunten.

Goed motiveren

Vandaag de dag is het tegenovergestelde scenario, de uitbreiding van de werkzaamheden, een vaker voorkomende variant. Denk daarbij aan de situatie dat de onderneming haar doelstellingen verruimt of nieuw personeel aanneemt. Ook hier geldt dat het moet gaan om een belangrijke uitbreiding. En ook hier hangt het van de omstandigheden van het geval af wat belangrijk is: je kunt je voorstellen dat de uitbreiding van een organisatie waarvoor 20 fte aan medewerkers werkzaam is als belangrijk kan worden beschouwd wanneer je die organisatie met 10 fte uitbreidt. Tegelijkertijd kan dit anders liggen bij een uitbreiding met 10 fte binnen een organisatie met 300 fte. Denk hier vooraf goed over na en zorg dat je het kunt motiveren. 

Wijziging van werkzaamheden

Tot slot kan een adviesaanvraag ook nodig zijn voor een wijziging van de werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan het omschakelen op hele andere werkmethoden. En ook hiervoor geldt dat advies van de OR vereist is als het gaat om een belangrijke wijziging, bijvoorbeeld omdat de impact van die wijziging (voldoende) groot is op het zittende personeel. 

Belangrijk

Kortom: het is belangrijk dat je altijd toetst of de belangrijke inkrimping, uitbreiding of wijziging inderdaad voldoende belangrijk is. Overleg vooraf informeel met de OR om te kijken of je inschatting strookt met die van de OR en zo niet, of de (tegen)argumenten van de OR hout snijden. Op basis daarvan kun je dan een beslissing nemen.   

Meer informatie

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je advies? Je huisjurist helpt je graag verder!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.