Het arbeidsrecht weer op de schop? Nieuws over hervorming van de arbeidsmarkt!

Weblogs

“Karien van Gennip gaat de arbeidsmarkt flink aanpakken”. Op 3 april informeert Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de Tweede Kamer over het pakket van samenhangende maatregelen voor de arbeidsmarkt. De 32 pagina’s tellende Kamerbrief informeert de Kamer over vergaande plannen van het kabinet voor (weer) een hervorming van de arbeidsmarkt.

De inhoud van de Kamerbrief: wij verwijzen

Er is al veel geschreven over de plannen van de minister, daarom kiezen we ervoor in dit weblog geen herhaling van alle nieuwsberichten te doen, maar jullie eenvoudigweg te wijzen op interessante, goed leesbare artikelen en een tv-uitzending over de plannen. Met het lezen van de nieuwsberichtjes, de toespraak, de kamerbief of het bekijken van de uitzending van Op1 kun je een volledig beeld krijgen van de plannen. 

  • Toespraak minister van SZW:  “een toekomstbestendige arbeidsmarkt”.
  • Artikel NRC: Arbeidsmarkthervorming van kabinet moet ‘tweedeling in de maatschappij’ tegengaan.
  • Gesprek met Karien van Gennip bij Op1: Karien van Gennip gaat de arbeidsmarkt flink aanpakken.
  • Nieuwsbericht nu.nl “Arbeidsmarkt op de schop: nulurencontract verdwijnt, zzp’er verplicht verzekerd. 
  • Sociaal Economische Raad: “Overeenstemming polder en kabinet over toekomst arbeidsmarkt”.

Zijn de voorgenomen wijzigingen interessant voor onze dagelijkse praktijk?

Hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof de wijzigingen vooral interessant zijn voor kleine werkgevers (bijvoorbeeld vanwege de beoogde duidelijkheid over re-integratieverplichtingen na het eerste ziektejaar), werkgevers die veel werken met oproepcontracten (door de bijna-afschaffing van het nulurencontract), uitzendwerkgevers (vanwege de snellere zekerheid die uitzendkrachten krijgen met een vast contract), zzp-ers (vanwege de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en het tegengaan van schijnzelfstandigheid) zitten er ook voor de Staat als werkgever een aantal wijzigingen aan te komen die we gaan merken in de dagelijkse praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de verlenging naar vijf jaar van de tussenpoos bij de ketenbepaling en de toekomst van het inhuren van zelfstandigen en uitzendkrachten. Wat dit allemaal precies gaat betekenen, daar komen we op terug zodra de wetsvoorstellen er liggen en er meer duidelijkheid is over de exacte invulling. 

Hoe nu verder?

Minister van Gennip geeft in haar kamerbrief aan dat zij voornemens is de benodigde wetgeving voor de wijzigingen rond de zomer in internetconsulatie te brengen, zodat deze in het voorjaar van 2024 aan de Tweede Kamer kan worden aangeboden.
Ook interessant is nog te vermelden dat er in 2020 ook vergaande adviezen rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn uitgebracht, bijvoorbeeld over de zogenaamde 35-ers (medewerkers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en daarom geen WIA-uitkering krijgen). Het kabinet heeft de commissie Toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel ingesteld, waar nog een eindrapport van wordt verwacht. Dit is dus niet meegenomen in deze kamerbrief, maar gaat ongetwijfeld ook voor grote veranderingen zorgen. We gaan de ontwikkelingen rond dit onderwerp ook op de voet volgen en houden jullie op de hoogte via deze nieuwsbrief. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.