Is een nieuwe Eerste Kamer het einde van de Wet toekomst pensioenen?
Weblogs
De regels voor pensioen gaan veranderen. Daarvoor moet de Wet toekomst pensioenen (Wtp) worden aangenomen. De Wtp is weliswaar al aangenomen door de Tweede Kamer, maar behandeling in de Eerste Kamer moet nog plaatsvinden. Eén van de tegenstanders van de Wtp is de grote winnaar van de laatste verkiezingen: de BBB.
De leden van de Provinciale Staten kiezen 30 mei de nieuwe senatoren voor de Eerste Kamer. Wordt het nu spannend of de wet zal worden aangenomen in de Senaat?
Linksom of rechtsom; de Wtp wordt aangenomen
Het lijkt er op dat ook met de nieuwe zetelverdeling in de nieuwe Eerste Kamer er een meerderheid blijft voor de Wtp, al is die meerderheid minder dan op dit moment.
Er zijn nu twee scenario’s denkbaar.
- De huidige Eerste Kamer behandelt nog vóór eind mei de Wet toekomst pensioenen. In dat geval zal er hoogstwaarschijnlijk groen licht komen omdat er een meerderheid lijkt te zijn voor het wetsvoorstel in de huidige Senaat.
- Het tweede scenario is dat de zittende meerderheid in de Eerste Kamer het te ingewikkeld vindt en het onderwerp wordt doorgeschoven naar de nieuwe Senaat. Maar ook dan lijkt het te gaan lukken met een meerderheid.
Daarmee kan de voorzichtige conclusie worden getrokken dat de Wet toekomst pensioenen op steun kan blijven rekenen van de politiek en dat pensioenuitvoerders aan de slag kunnen.
Politieke steun pas de eerste stap
Maar er is nog veel werk te verzetten voordat ABP op 1 januari 2026 een vernieuwde pensioenregeling kan gaan uitvoeren nadat de wet is aangenomen. Allereerst zullen de sociale partners bij overheid en onderwijs samen moeten gaan bepalen hoe de vernieuwde ABP regeling er precies uit zal komen te zien, maar ook op welke manier bestaande pensioenaanspraken kunnen worden ‘ingevaren’ in de nieuwe pensioenregeling. Bovendien moeten alle deelnemers en werkgevers in de tussentijd goed worden geïnformeerd.
Wat gaat er ook weer veranderen?
De belangrijkste wijziging is de manier waarop een deelnemer pensioen gaat opbouwen bij ABP. Nu ontvangt de deelnemer per jaar een bepaald bedrag aan pensioen.
In de vernieuwde pensioenregeling wordt alleen bepaald hoeveel premie werkgever en werknemer inleggen voor pensioen. Hoeveel pensioen dat op pensioendatum oplevert is minder zeker en afhankelijk van de economie. Daarnaast zal de pensioenuitkomst meer gaan meebewegen met de economie. Gaat het goed met de economie dat gaat het pensioen omhoog en gaat het minder dan gaat ook het pensioen omlaag.
Meer informatie over het vernieuwde pensioenstelsel?
Meer informatie over het vernieuwde pensioenstelstel vindt u op de website van ABP of op de speciale website onsnieuwepensioen.nl.
Dit weblog is geschreven door adviseurs van het Kennispunt Financiële Rechtspositie. Zij staan niet alleen de werknemer maar ook de werkgever bij . Onder andere door voorlichting te geven over de (on)mogelijkheden van de pensioenregeling, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsregelingen. Het KFR is bereikbaar via kfr@rijksoverheid.nl.
Speciaal voor leidinggevenden en HR-adviseurs binnen het Rijk geeft het KFR de training: ABP-pensioen, meer mogelijk dan je denkt. Tijdens de training leggen de pensioenspecialisten van het KFR de mogelijkheden van het ABP-pensioen uit. Dit stelt je in staat om je medewerker te helpen met het maken van keuzes en de financiële gevolgen daarvan te overzien. Maar je kunt ook informeren of gericht doorverwijzen in trajecten voor (vervroegd)pensioen of het effect van WIA, WW, scheiding en overlijden op het ABP pensioen.
Informatie en data van deze training vindt je hier.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.