Disfunctioneren in een tijdelijk dienstverband

Weblogs

Inmiddels weten de meeste mensen wel dat een disfunctionerende werknemer een verbetertraject moet worden aangeboden. Vaak betreft het dan een werknemer die vast in dienst is. Maar hoe moet je omgaan met een disfunctionerende werknemer die werkzaam is op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst? Dit blog gaat hier nader op in.

Wettelijk kader

Als een werknemer disfunctioneert zal de rechter de arbeidsovereenkomst slechts ontbinden, indien

  • dit disfunctioneren uit het dossier blijkt,
  • de werknemer hiervan in kennis is gesteld en
  • een verbetertraject is gevolgd, dan niet succesvol is geëindigd.

Ook moet bekeken worden of de werknemer niet herplaatst kan worden in andere passende arbeid. De werkgever moet dus voldoen aan veel verplichtingen. 

Bij een tijdelijk dienstverband loont het vaak niet de moeite om ontbinding te vragen aan de rechter, gelet op bovenstaande inspanning die de werkgever moet verrichten. Voordat aan al deze verplichtingen is voldaan, komt het einde van het tijdelijk dienstverband vaak al in zicht. Desondanks wil de werkgever ook bij een tijdelijk dienstverband de samenwerking met een disfunctionerende werknemer tussentijds kunnen beëindigen. Als de optie om tussentijds te kunnen beëindigen in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, heeft de werkgever hiervoor een aantal opties.
 

Beëindigingsregeling

Allereerst kan de werkgever een beëindigingsregeling sluiten met de werknemer. In zo’n regeling wordt afgesproken dat de arbeidsovereenkomst eerder komt te eindigen. Stel een werknemer heeft een arbeidsovereenkomst voor de duur van twaalf maanden. Na drie maanden heeft de werkgever geen vertrouwen meer in de werknemer. Hij kan dan aan de werknemer voorstellen om het dienstverband met wederzijds goedvinden tussentijds te beëindigen na zes maanden. Deze einddatum is overigens onderhandelbaar, dus de werknemer kan ook bedingen dat hij pas later uit dienst gaat. 
Vaak wordt afgesproken dat de werknemer, zodra hij akkoord gaat met de regeling, wordt vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van loon. In dit voorbeeld zou de werknemer dan drie maanden worden vrijgesteld. Deze tijd kan hij benutten om een andere baan te vinden. 
Van belang is of er een zogenoemd tussentijds opzegbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Is dat het geval, dan heeft de werknemer, mits de opzegtermijn in acht wordt genomen, direct uitsluitend aan de tussentijdse beëindiging recht op een WW-uitkering. 

Werknemer weigert medewerking

Het komt soms voor dat een werknemer weigert akkoord te gaan met een eerdere beëindiging van zijn dienstverband. In een dergelijk geval heeft de werkgever twee mogelijkheden. Als de tijdelijke arbeidsovereenkomst nog maar kort duurt, bijvoorbeeld enkele maanden, kan de werkgever ervoor kiezen om de werknemer het resterende dienstverband vrij te stellen van werkzaamheden met behoud van loon. Zeker als de werkgever de werknemer niet meer terug wil op de werkvloer is dit een optie.

Maar wat nu als er een langdurige tijdelijke arbeidsovereenkomst is gesloten (bijvoorbeeld voor twee jaar) en de werkgever al na drie maanden afscheid wil nemen van de werknemer? Een vrijstelling voor de resterende duur van het dienstverband is niet aan de orde; dit zou veel geld kosten, zonder dat de werknemer een tegenprestatie levert. 
Omdat het dienstverband nog lange tijd voortduurt, kan het in dit geval wel lonen om een disfunctioneringsdossier op te bouwen en de bijbehorende stappen te doorlopen, waarmee ontbinding kan worden gevraagd aan de rechter. Naar alle waarschijnlijkheid zal de rechter de arbeidsovereenkomst dan namelijk vóór de overeengekomen einddatum ontbinden, waardoor de werkgever niet het hele resterende dienstverband hoeft uit te betalen. 

Tot slot

Mocht je over dit onderwerp nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten. Zij geven je advies en helpen je verder!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.