Samenwerking tussen OR en werkgever bij organisatieverandering
Weblogs
In de vorige editie van onze nieuwsbrief hebben jullie het interview kunnen lezen met Eline Kerpels, de voorzitter van de Ondernemingsraad (OR) van DG Toeslagen. Ze benadrukte daarin de informele lijn van de samenwerking tussen werkgever en OR, die niet beschreven staat in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) maar wel heel waardevol is. Hoewel belangen soms tegenstrijdig lijken, streven zowel de OR als de werkgever naar het beste voor de organisatie en haar personeel. Wederzijds begrip en vertrouwen is essentieel voor een goede samenwerking.
Bij organisatieveranderingen wordt vaak de nadruk gelegd op de formele lijn. De WOR regelt deze formele aspecten tussen de OR en de werkgever: wanneer is er adviesrecht, wanneer is instemmingsrecht vereist? Echte, veel van het werk bij organisatieveranderingen is niet vastgelegd in regels, maar draait om gevoel en interactie. Door de OR vroegtijdig te betrekken, wordt begrip vergroot en kan het uiteindelijke adviestraject soepeler verlopen.
Het kan demotiverend zijn voor de OR-leden als zij enkel via formele kanalen met memo’s en notities betrokken worden bij een veranderingsproces. Dit ondermijnt het gevoel van (meer)waarde voor de organisatie en kan de indruk wekken dat de OR slechts een formaliteit is.
Daarnaast spelen er bij OR leden soms persoonlijke of tegenstrijdige belangen bij verandertrajecten. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te overwegen: vertegenwoordig ik dit belang omdat het goed is voor de organisatie, of omdat het goed is voor mij persoonlijk? Het vertegenwoordigen van een grotere achterban vereist zelfreflectie en objectiviteit.
Het veranderen van een organisatie is een complex proces. Het spreken van dezelfde taal tussen werkgever en OR is cruciaal om misverstanden te voorkomen. Ruis op de lijn gaat ten koste van wederzijds begrip en vertrouwen.
Kennissessie
Om als OR en werkgever meer duidelijkheid te krijgen over het verloop van een verandertraject en welke taal en begrippen daarbij worden gebruikt, is het belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn.
De Academie voor Arbeidsrecht heeft hiervoor de kennissessie 'Organisatie veranderen Stap voor Stap' ontwikkeld. Zowel de OR als de werkgever kunnen deze Kennissessie volgen. Afzonderlijk of gezamenlijk, met of zonder aansluiting van het veranderprojectteam of HR, om zo de gemeenschappelijke taal te delen en wederzijds begrip en vertrouwen te versterken.
Kennispunt Organisatieverandering en Recht
Sta je aan de vooravond van het een verandertraject? Het Kennispunt Organisatieverandering en Recht helpt je graag met advies en begeleiding.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.