Welke gevolgen heeft de afgesproken cao-verhoging 2024-2025 voor een werknemer met een WIA-uitkering of WW-uitkering?

Weblogs

Met ingang van 1 juli 2024 worden de salarisbedragen in de CAO Rijk 2024-2025 verhoogd met 8,5% en vervolgens verhoogd met € 50. Dit heeft een behoorlijk positief effect op de bruto en netto inkomsten van werknemers die onder de cao vallen. 
Ook werknemers die een (gedeeltelijke) WW- of WIA-uitkering hebben, verheugen zich op deze mooie salarisverhoging. Maar is dat terecht?

De begrippen dagloon en sociale verzekeringsloon (sv-loon) van UWV

Voordat we ingaan of de cao-verhoging effect heeft op de hoogte van de uitkering, moeten we eerst twee belangrijke begrippen uitleggen. UWV berekent de hoogte van een WW- of WIA-uitkering door gebruik te maken van het dagloon van een werknemer. Dit dagloon wordt bepaald met behulp van het sv-loon dat een werknemer verdiende in de 12 maanden voordat hij of zij werkloos of arbeidsongeschikt werd. 

Met andere woorden: het inkomen van een werknemer 12 maanden voorafgaand aan de werkloosheid of ziekte speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de hoogte van de uitkering. Het eenmaal vastgestelde dagloon stijgt na de vaststelling niet meer mee met de cao-verhogingen. Wel is er nog de algemene prijsindexeringsverhoging op 1 januari en 1 juli van een jaar.

Is het dagloon al vastgesteld door UWV of niet?

Of werknemers of oud-werknemers met een WW- of WIA-uitkering inderdaad profiteren van de verhoging vanaf 1 juli 2024 hangt vooral af of zij de uitkering al hebben of dat deze nog moet worden toegekend. Bij de toekenning wordt namelijk het dagloon vastgesteld. We leggen het verder uit aan de hand van viertal situaties.


-> Een werknemer heeft een gedeeltelijke WIA- of WW-uitkering en daarnaast nog salaris.


In dit geval zal de (gedeeltelijke) UWV-uitkering van de werknemer niet meestijgen met de cao-verhoging. Het salaris natuurlijk wel, maar naar rato van het aantal uren dat de werknemer nog werkt. Ook de eenmalige uitkeringen ontvangt de werknemer naar rato van de werkuren. 

In sommige gevallen is het zo dat in de UWV-uitkering een verrekening plaatsvindt met andere inkomsten. Als dat het geval is, kan een salarisverhoging zelfs betekenen dat de uitkering van UWV wordt verlaagd door de cao-aanpassing.

-> De werknemer is op dit moment langdurig ziek en de uitbetaling van de WIA-uitkering loopt via de werkgever


Als een werknemer nog niet is ontslagen vanwege ziekte maar er is wel recht op een WIA-uitkering dan wordt de WIA-uitkering vaak uitbetaald aan de werkgever. In dat geval ontvangt de werknemer nog salaris en zal ook de salarisverhoging op 1-7-2024 effect hebben op het netto-inkomen van de werknemer. Als een werknemer vervolgens later wordt ontslagen is het dagloon al vastgesteld en heeft de cao-verhoging geen invloed meer op de hoogte van dit dagloon. De salarisverhoging zit dan niet in het dagloon. De werknemer valt dan terug op eerder nog verrekende WIA-uitkering waarin de cao-verhoging dus niet is begrepen.

-> Een werknemer krijgt volgend jaar mogelijk een WW- of WIA-uitkering


Als er op dit moment (nog) geen WW- of WIA-uitkering is dan heeft UWV nog geen dagloon vastgesteld. Als de datum van 1 juli 2024 in de 12 maanden voorafgaand aan de ziekte of de werkloosheid ligt, dan zal er in de toekomst een dagloon worden vastgesteld door UWV. Dan zal de verhoging van het salaris wél een rol spelen in de vaststelling van het dagloon. Maar het is dan afhankelijk hoe de 12-maandsperiode precies valt of de cao-verhoging meer op minder invloed op de hoogte van het dagloon heeft.

-> Een oud-werknemer ontvangt al een uitkering van UWV


Dan heeft de cao-verhoging geen effect op de hoogte van de uitkering. De cao-verhoging van 1-7-2024 heeft dan immers geen effect meer op het door UWV vastgestelde dagloon en dus ook niet op de hoogte van de uitkering. 

Is dat ook zo bij de verhoging van het IKB-budget en de eenmalige uitkeringen?

Ja, dat geldt ook voor de andere afspraken uit de cao. Behalve een verhoging van het salaris zijn er ook afspraken gemaakt over de verhoging van het IKB-budget en over eenmalige uitkeringen. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde. Is er al een dagloon vastgesteld door UWV dan zal de verhoging uit de cao geen effect meer hebben op de hoogte van dit dagloon en dus ook niet op de toekomstige uitkering.

Meer informatie

Dit weblog is geschreven door één van de adviseurs van het Kennispunt Financiële Rechtspositie (KFR). Het KFR geeft advies aan de werkgever (leidinggevenden, management en HR-professionels. Meer informatie over de dienstverlening aan de werkgever, vind je op de website van het KFR.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.