Hoofdlijnenakkoord: Vast of tijdelijk?
Weblogs
In de huidige tijd van een krappe arbeidsmarkt wil de Rijksoverheid een aantrekkelijke werkgever zijn. Dan geldt dat het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd sollicitanten over de streep kan trekken om bij de sector Rijk te gaan werken. “Vast” is ook het uitgangspunt van onze CAO Rijk.
Maar wat te doen als bezuinigingen in beeld komen bij concrete plannen van de nieuwe regering? Ook dan blijft gelden: een vast contract voor vast werk. Maar wat te doen als blijkt dat het vaste werk niet meer zo vast is en tijdelijk wordt. In dat geval kan beter een tijdelijk contract voor tijdelijk werk worden aangeboden. Bij de nieuwe cao kan daarbij vanaf 1 juli als het om een eerste arbeidsovereenkomst gaat, een tijdelijk contract voor de duur van de looptijd van de werkzaamheden worden aangehouden. Let op: bij een tweede arbeidsovereenkomst of bij opvolgend werkgeverschap geldt volgens de ketenregeling, dat tijdelijke contracten opgeteld na 36 maanden automatisch vast worden.
Vast of tijdelijk
Bij vast werk kan bij onzekerheid over de geschiktheid van de werknemer in plaats van vast ook een tijdelijk contract met uitzicht op vast bij gebleken geschiktheid worden geboden. Zo’n contract kun je beter niet meer aanbieden als door bezuinigingen duidelijk is geworden dat het werk niet meer zo vast is. Of anders vooraf aangeven dat het zicht op “vast” niet alleen wordt bepaald door geschiktheid, maar ook door de vraag of er in verband met bezuinigingen wel sprake blijft van vast werk. Vraag is overigens nog wel of zo’n toevoeging aan de grond van de tijdelijke arbeidsovereenkomst, op grond van de cao is toegestaan.
Advies nodig?
Heb je meer advies nodig? Je vaste jurist of advocaat staat voor je klaar!
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.