“Ik sleep je voor de mediator, mannetje”
Weblogs
Wie kent de cartoon wel met de voor ons arbeidsjuristen beroemde quote ‘ik sleep je voor de mediator, mannetje!”? De rechtbank Amsterdam deed recent een uitspraak over het weigeren van deelname aan mediation die interessant is voor onze dagelijkse praktijk.
Wat is het geval? Een medewerker van Securitas is arbeidsongeschikt en de bedrijfsarts adviseert in verschillende adviezen “dat er gesprekken tussen partijen tot stand dienen te worden gebracht en dat als dit niet zal leiden tot goede afspraken mediation kan worden ingezet.”
Een gesprek tussen werkgever en werknemer leidt niet tot resultaat, maar werknemer wil niet meewerken aan mediation. Werkgever schort het loon van werknemer op, wat inhoudt dat, als werknemer wél gaat meewerken aan mediation, het loon van de werknemer met terugwerkende kracht uitbetaald zal worden.
Uitspraak kantonrechter
De kantonrechter wijst de loonvordering (in kort geding) af, en hij overweegt daarbij ook dat een loonopschorting een minder ingrijpende maatregel is dan een loonstop. Overigens lezen we met zoveel woorden ook in de uitspraak dat de kantonrechter vindt dat werkgever het loon ook had mogen stopzetten in plaats van opschorten. Hij baseert zich daarbij op een uitspraak van het Hof Den Haag , waarbij de arbeidsovereenkomst vanwege het niet meewerken aan mediation zelfs vanwege verwijtbaar handelen werd beëindigd.
De kantonrechter wijst de vordering tot betaling van het salaris af en werknemer moet de proceskosten betalen.
Belangrijke les uit deze en de eerdere uitspraak van het Hof is dat, hoewel mediation op zich vrijwillig is, het niet meewerken aan mediation als dit geadviseerd wordt door de bedrijfsarts toch een grond kan opleveren het loon op te schorten, stop te zetten of zelfs tot ontslag kan leiden. De volledige uitspraak lees je hier.
RABA
Binnen de Rijksoverheid is mediation goed geregeld via het RABA (Rijksloket Advies en Bemiddeling Arbeidszaken).
Het RABA is een onafhankelijke en laagdrempelige voorziening voor alle rijksambtenaren. Als er op het werk een (potentieel) verschil van mening is, zoals over arbeidsvoorwaarden of de manier waarop er samengewerkt wordt en je komt er samen niet uit, dan kan je terecht bij het RABA. Dat kan samen met degene met wie je een verschil van mening hebt, of ieder afzonderlijk.
Het RABA adviseert ook HR-adviseurs, vertrouwenspersonen en bedrijfsmaatschappelijkwerkers.
Het RABA is bereikbaar via het contactformulier op de website, via e-mail raba@rijksoverheid.nl of telefoon 06 31 622 633.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.