Implementatie EU Richtlijn Loontransparantie

Weblogs

Hoewel het idee dat mannen en vrouwen hetzelfde moeten verdienen voor hetzelfde werk al in verschillende nationale en internationale wetten staat, zijn we er nog niet. Beloningsverschillen ontstaan meestal onbewust. Werkgevers werken vaak wel met functiewaarderings- en beloningssystemen, maar de toepassing blijft mensenwerk. Hierdoor kunnen er onbedoeld verschillen ontstaan in hoe mannen en vrouwen worden betaald, zelfs als ze hetzelfde werk doen. Er zijn recentelijk nieuwe Europese regels gekomen om dit aan te pakken. Deze regels moeten nog worden opgenomen in de Nederlandse wetgeving om discriminatie op basis van geslacht tegen te gaan of te voorkomen.

De Europese Richtlijn Loontransparantie heeft als doel om gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid en het verbod op geslachtsdiscriminatie te versterken. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van transparantie en het verstevigen van handhaving. 

Het gaat daarbij om:

  • Zorgen dat mannen en vrouwen hetzelfde worden betaald voor hetzelfde werk, door een transparant beloningssysteem te gebruiken:
  • sollicitanten het recht te geven om informatie te krijgen over hun startsalaris;
  • werknemers het recht te geven om te weten hoe het beloningsbeleid in elkaar zit en hoe beloningen zich ontwikkelen;
  • werknemers informatie geven over wat het gemiddelde salaris is van mensen die hetzelfde werk doen.
  • rapportageverplichting en mogelijke verplichting om beloningen regelmatig te evalueren;
  • versterken van manieren waarop de wet wordt nageleefd, bijvoorbeeld door de bewijslast om te draaien bij loondiscriminatie (waarbij de werkgever moet bewijzen dat de regels niet overtreden zijn) en door sancties op te leggen, zoals boetes.

Bovenstaande maatregelen zorgen onder andere voor meer transparantie over belonen. Dit kan medewerkers en hun managers veel opleveren. Het biedt duidelijkheid en voorkomt discussies. Transparante ontwikkelingsmogelijkheden kunnen werknemers motiveren. Werknemers blijven betrokken en tevreden en gaan minder snel ergens anders werken.

Kanttekeningen bij de Richtlijn Loontransparantie 

De Europese Richtlijn versterkt het beginsel van gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Daarbij moet wel een kanttekening worden gemaakt.  
De loonverschillen zijn in Nederland relatief klein, nemen af en veel werkgevers – waaronder de Rijksoverheid - zijn al bezig met arbeidsvoorwaarden die recht doen aan gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Verandering zal bovendien pas echt op gang komen als men intrinsiek gemotiveerd is en er een cultuurverandering plaatsvindt. Voorkomen moet worden dat sprake is van een papieren werkelijkheid.

Uitvoering

Uitgangspunt bij de implementatie van de Richtlijn moet zijn dat de naleving ervan werkbaar is, mede door de administratieve lasten voor werkgevers zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te maken. Ook werknemers zijn niet gebaat bij ingewikkelde en langdurige processen. Werkgevers moeten zorgen voor een werkbare regeling. 
Niettemin: Strikte implementatie van de Richtlijn dient het uitgangspunt te zijn. Daarbij dient zoveel mogelijk bij bestaande nationale kaders en praktijken te worden aangesloten.

Meer informatie

Dit weblog is geschreven door één van de adviseurs van het Kennispunt Sociale Zekerheid. Het Kennispunt Sociale Zekerheid staat HR-professionals en leidinggevenden binnen de Rijksoverheid bij als er ingewikkelde juridische trajecten zijn bij re-integratie, het eigenrisicodragerschap, ziekte, ontslag en arbeidsongeschiktheid. Het Kennispunt is bereikbaar via postbussocialezekerheid@minbzk.nl.

Pijl rechts

Klik op onderstaande links voor de andere weblogs uit de AAA Nieuwsbrief!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.