Verlof opnemen = verlof registreren

Weblogs

Het lijkt zo simpel: als je verlof opneemt registreer je dit ook. Toch blijkt dit in de praktijk niet voor iedereen logisch. Rechters doen dan ook regelmatig uitspraken over dit onderwerp. Een overzichtje:

Geen registratie want compensatie van overuren?

Een medewerker gaat twee keer op vakantie, maar registreert die uren niet. Zijn verweer is dat hij uitgaat van een stilzwijgende afspraak dat hij geen vakantie hoefde te registreren ter compensatie van zijn overuren. In zijn cao is bepaald dat overuren niet worden gecompenseerd én werknemer heeft meerdere malen met werkgever gepraat over zijn vermeende overwerk: werkgever vond dat hij niet over hoefde te werken. Uiteindelijk vraagt medewerker zelfs om uitbetaling van zijn resterende vakantiedagen – die hij natuurlijk over had omdat hij zijn verlof niet registreerde – en was bij werkgever de maat vol. Werkgever verzoekt om ontbinding vanwege verwijtbaar handelen, dat wordt toegewezen. Ook in hoger beroep houdt de ontbinding stand: werknemer is zijn baan kwijt en krijgt ook geen transitievergoeding.

Vindplaats: ECLI:NL:GHAMS:2024:1303

Geen registratie want ‘vakantie is in het water gevallen?’

Werknemer is ziek en gaat op vakantie. Die vakantie had hij overigens wel aangevraagd en daar toestemming voor gekregen. Als werkgever hem vraagt of hij op vakantie is antwoordt hij: “de geplande reis is in het water gevallen. Ik verblijf momenteel bij mijn ouders.” Rond die tijd weigert werkgever ook een afspraak met de bedrijfsarts. Werkgever trekt zijn conclusies en een ontslag op staande voet volgt, ook omdat werkgever (door een bericht op Instaram) weet dat werknemer als DJ plaatjes aan het draaien is op diezelfde vakantie. Werknemer doet nog een poging het ontslag op staande voet bij de kantonrechter te laten vernietigen, maar ook de kantonrechter is van mening dat het liegen van werknemer over het op vakantie gaan een dringende reden voor ontslag op staande voet oplevert.

Vindplaats: ECLI:NL:RBLIM:2024:3820

Werkgever mag niet eenzijdig vakantie afboeken bij ziekte

Een werknemer die tijdens ziekte op vakantie gaat, moet vakantie opnemen. Maar… als werkgever vakantiedagen wil verrekenen van een medewerker die tijdens of voorafgaand aan zijn vastgestelde vakantie, kan hij dat niet doen zonder uitdrukkelijke toestemming van de medewerker. Volgens de Hoge Raad is het doel ervoor te zorgen dat een werknemer die voor of tijdens een reeds vastgestelde vakantie ziek wordt, zijn vakantiedagen behoudt. De vakantiedagen kunnen dan op een ander moment worden ingezet. Om die reden moet een werknemer volgens de Hoge Raad uitdrukkelijk instemmen met het afboeken van vakantiedagen van een vastgestelde vakantie als hij later ziek wordt.

Vindplaats: ECLI:NL:HR:2023:1603

Lessen voor de praktijk

  • Het niet opnemen van vakantiedagen terwijl wél sprake is van vakantie of liegen over het op vakantie zijn kan ontslag voor de medewerker tot gevolg hebben. Het gevolg is dan een lange, ongewenste vakantie voor de werknemer.
  • Het opnemen van vakantiedagen is tijdens ziekte alleen mogelijk wanneer de zieke werknemer in staat is om passende arbeid of re-integratie-inspanningen te verrichten. Het aantal dagen dat een werknemer ‘een break’ wil van deze re-integratieverplichtingen, mag dan ook worden afgeschreven van zijn vakantiesaldo (artikel 7:638 lid 8 van het Burgerlijk Wetboek. Uit de uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat je een werknemer altijd expliciet toestemming moet vragen om vakantiedagen af te boeken als de werknemer voor zijn vastgestelde vakantie ziek wordt. Deze toestemming moet ‘gericht en uitdrukkelijk’ plaatsvinden.
  • Dat sprake moet zijn van uitdrukkelijke toestemming neemt natuurlijk niet weg dat het belangrijk is zieke medewerkers te motiveren vakantie op te nemen tijdens ziekte. Ook zij hebben recuperatie nodig én zo voorkom je gigantische verlofstuwmeren na de ziekteperiode.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.