Dat vind je lekker toch?
Weblogs
Heb jij het wel eens meegemaakt dat een collega achter je langsloopt, je een klap op je billen geeft en zegt: ‘dat vind je lekker toch?’. Je bent niet de eerste en niet de enige. Wellicht ben je op zo’n moment even verward: ‘Is dit onderdeel van een grap die ik niet begrijp of is het gewoonte geworden in ons team om zo met elkaar om te gaan?’ Als jij vindt dat het niet grappig is maar vervelend of ongepast, dan is dat zo!
Ongewenst gedrag
Maar hoe werkt dat nu precies met ongewenst gedrag op de werkvloer? Mijn collega Els is naast bedrijfsmaatschappelijk werker ook een zeer ervaren vertrouwenspersoon. Ze vertelt mij er alles over. Met het ontstaan van #metoo én de openheid met betrekking tot de schandalen bij The Voice is er heel erg veel aan het licht gekomen als het gaat over ongewenst gedrag. Dit is zo actueel dat zelfs de wetgeving erover wordt aangepast. Het is namelijk van belang dat jij en jouw werkgever samen zorgen voor een (sociaal) veilige werkplek. Komt die veiligheid in het gedrang? Meld dit dan bij je leidinggevende en/of een interne of externe vertrouwenspersoon (hyperlink naar netwerk vertrouwenspersonen). Daar is soms best een portie moed voor nodig. Of je nu dader, slachtoffer of omstander bent. Het is belangrijk dat ongewenst gedrag stopt, want je kunt er ziek van worden.
Hulp
Na dat moment van verwarring word je wellicht angstig om die ene collega nogmaals tegen het lijf te lopen. En als het vaker gebeurt durf je misschien helemaal niet meer naar je werk toe. Je vraagt je af of je de enige collega bent bij wie die dit gebeurt en je schaamt je ervoor. Als je dit deelt met een vertrouwenspersoon, dan hoor je welke stappen er gezet kunnen worden om het ongewenste gedrag te stoppen. Samen bewandelen jullie dan het gekozen pad. Daarnaast kan je verwezen worden naar bedrijfsmaatschappelijk werk om te verwerken wat er gebeurd is en om weer met plezier en vertrouwen je werkplek tegemoet te zien.
Wat kan je doen?
Els vertelt verder. Het is nodig dat mensen weten wat ongewenst gedrag is en wat er kan gebeuren als het plaatsvindt. Stel je bent slachtoffer of omstander en je hebt het nog niet gemeld, ga het dan wel delen! Stel je bent dader en je bent (nog niet) op je gedrag aangesproken, biedt dan alsnog je welgemeende excuus aan en stop ermee. Voor beide geldt dat je hulp mag zoeken bij het verwerken van wat er gebeurd is. En ben je leidinggevende? Neem een melding over ongewenst gedrag altijd serieus. Laat een medewerker zich gehoord voelen en wijs hem of haar de weg naar een vertrouwenspersoon of een bedrijfsmaatschappelijk werker. Je bent niet de eerste en niet de enige leidinggevende die zegt: ‘Je moet hier wel een beetje tegen een geintje kunnen hoor.’ Ook dat is ongewenst gedrag waar je jezelf dan (onbedoeld) schuldig aan maakt.
Hoe zijn we te bereiken?Je kunt zelf rechtstreeks contact zoeken met de bedrijfsmaatschappelijk werker, die werkzaam is voor jouw organisatieonderdeel. Deze informatie staat op de pagina op Rijksportaal onder Bedrijfsmaatschappelijk werk. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met het Bedrijfsmaatschappelijk loket (werkdagen van 09.00 – 17.00 uur via 088 371 37 10). |
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.