Samenwerken voor toekomstbestendige Bedrijfszorg binnen de Rijksoverheid
Weblogs
De professionals van O&P Rijk | Bedrijfszorg zijn betrokken bij verschillende brancheverenigingen en communities om kennis te delen en nieuwe inzichten op te doen binnen het vakgebied van gezond en veilig werken. Deze kennis stelt ons in staat om onze dienstverlening te verbeteren en de toekomstbestendigheid van O&P Rijk | Bedrijfszorg binnen de Rijksoverheid te waarborgen. We delen graag hoe we actief samenwerken met deze externe partners om ervoor te zorgen dat ambtenaren gezond en met plezier aan het werk blijven.
Bij O&P Rijk | Bedrijfszorg begrijpen we dat de wereld en het werkende leven snel verandert. Daarom is het van groot belang om te blijven leren en groeien. We doen dit door actief deel te nemen aan verschillende brancheverenigingen en communities. Dit stelt ons in staat om onze kennis te vergroten en waardevolle inzichten te delen met onze klanten binnen de Rijksoverheid.
Wellbeing Community
Een voorbeeld van zo'n samenwerking is onze betrokkenheid bij de Wellbeing Community. Strategisch adviseur Margreet Verbeek is betrokken bij deze community die vijf jaar geleden is opgericht door Zilveren Kruis, Deloitte en TNO. Het doel? Een beweging creëren waarin het welzijn van de mens centraal wordt gesteld in organisaties. “De huidige krapte op de arbeidsmarkt en de snelle technologische ontwikkelen hebben een effect op het welzijn van werknemers”, vertelt Margreet. “Het is daarom belangrijk om te kijken hoe we de verbinding tussen mens en werk optimaal kunnen houden.”
Samen met andere toonaangevende werkgevers in Nederland deelt de Wellbeing Community kennis en ervaring op het gebied van welzijn op de werkvloer. Dat kan dus gaan over die veranderende context, maar ook bijvoorbeeld over sociale veiligheid op de werkvloer. Racisme, seksuele intimidatie en pesten zijn belangrijke thema’s die een grote impact kunnen hebben op het welzijn van de werknemer.
De verschillende thema’s komen onder andere aan bod tijdens de 'working labs', een reeks inhoudelijke sessies om gelijkgestemde organisaties zelf actiegericht en effectief aan de slag te laten gaan vanuit één gedeeld en urgent vraagstuk. Ook worden er twee keer per jaar ‘data talks’ georganiseerd, waarbij de uitkomsten van onderzoeken over welzijn op de werkvloer worden besproken.
Beroepsvereniging voor arbeids- en organisatiedeskundigen (BA&O)
O&P Rijk | Bedrijfszorg beschikt over acht arbeids-en organisatiedeskundigen die worden ingezet bij verschillende ministeries om ervoor te zorgen dat ambtenaren zo goed en gezond mogelijk hun werk kunnen doen. Zij adviseren en begeleiden directie, leidinggevenden en HR bij het gezond en gemotiveerd inzetbaar houden van medewerkers. Eén van hen is Ilse Harms, die naast haar werkzaamheden als A&O-deskundige ook actief is bij de Beroepsvereniging voor arbeids- en organisatiedeskundigen (BA&O) . Deze vereniging zet zich in om het vakgebied toegankelijk te maken voor heel werkend Nederland en het kennisniveau van haar leden hoog te houden.
Binnen de vereniging delen de A&O-deskundigen kennis en ervaringen met collega’s en werken zij nauw samen met andere beroepsverenigingen en deskundigen uit verschillende sectoren, zowel binnen de Rijksoverheid als daarbuiten. De vereniging organiseert kennisactiviteiten voor de leden en geïnteresseerde vakgenoten. Zo is er jaarlijks een congres, zijn er digitale kennisbijeenkomsten voor en door leden en wordt er meegeschreven aan landelijke kennisdossiers. “Thema's als sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer, maar ook de toenemende werkdruk staan hoog op de agenda”, vertelt Ilse. “We proberen deze thema's te bekijken vanuit een andere, meer positieve invalshoek. Namelijk: hoe kun je ervoor zorgen dat je het fijn hebt op je werk en hoe kun je je vaardigheden optimaal benutten?” Doordat de beroepsvereniging actuele thema’s op de agenda zet, zijn de A&O-deskundigen van O&P Rijk | Bedrijfszorg altijd goed op de hoogte van de laatste stand van de techniek en daar profiteren ook onze klanten van.
Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA)
Ten slotte is arbeidshygiënist Dogay Kurt betrokken bij de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) als bestuurslid voor de externe contacten. Deze beroepsvereniging, die al 40 jaar bestaat, zet zich in voor het hoog houden van de kwaliteit binnen de beroepsgroep van arbeidshygiënisten.
De vereniging werkt nauw samen met nationale en internationale beroepsverenigingen om kennis en ervaringen uit te wisselen. “We houden ons bijvoorbeeld bezig met het voorkomen van beroepsziektes die ontstaan door het werken met gevaarlijke stoffen als asbest en chroom-6”, vertelt Dogay. “Er zijn verschillende regionale contactgroepen rondom bepaalde thema’s, zoals Gezondheid en Chemie (CGC) en biologische factoren. Zo proberen we de kennis te bundelen en te delen.”
Kwaliteitsverbetering en toetsing van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is momenteel een veelbesproken onderwerp. De RI&E zet alle arbeidsrisico’s binnen een bedrijf op een rij en vormt de basis van gezond en veilig werken. Ook helpt de RI&E organisaties bij het verminderen van verzuim: medewerkers die werken in een fijne, veilige en gezonde werkomgeving worden minder snel ziek.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.