De cruciale rol van leidinggevenden bij meldingen over integriteit en sociale veiligheid
Weblogs
Binnen de rijksoverheid is integriteit een essentiële pijler voor een gezonde werkomgeving. Recent is hier nog uitgebreid aandacht aan besteed in de “week van de Integriteit”. Het signaleren en melden van mogelijke integriteitsschendingen draagt bij aan het waarborgen van een veilige werkcultuur. In de Gedragscode Integriteit Rijk is dit ook duidelijk omschreven in hoofdstuk 2.1 en is een speciale rol weggelegd voor de leidinggevende.
Een veilige werkomgeving
In de GIR staat dat de werkgever (lees leidinggevende) zorg draagt voor een veilige werkomgeving. De werkgever beschermt zijn medewerkers tegen integriteitsrisico’s door de organisatie en richt werkprocessen hierop in. Het scheppen van een veilig werkklimaat is daarom een belangrijke verantwoordelijkheid voor de leidinggevende en een absolute randvoorwaarde om integriteitsvraagstukken binnen de organisatie bespreekbaar te maken.
De leidinggevende en de vertrouwenspersoon
Als leidinggevende ben je dus voortrekker in het bevorderen van integriteit en sociale veiligheid binnen teams. Dit begint met het creëren van een open en transparante cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen en hun zorgen kunnen uiten naar jou als leidinggevende. Voor de medewerker ben je een eerste aanspreekpunt. Maar dit betekent niet dat je ook een formeel meldpunt bent. Deze rol is namelijk weggelegd voor de vertrouwenspersoon. Als leidinggevende kan het zijn dat je kennis krijgt over een bepaalde kwestie, waarbij de veiligheid van meerdere werknemers in het geding is. De informatie over de kwestie kan dan niet geheel vertrouwelijk blijven. Dit is anders bij de vertrouwenspersoon.
Vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en vertrouwelijk, waardoor medewerkers met zorgen of klachten een veilige omgeving hebben om deze aan te kaarten. Het is dan ook van belang dat leidinggevende het bestaan en de rol van de vertrouwenspersoon actief communiceren binnen de teams, zodat medewerkers op de hoogte zijn van de officiële kanalen voor meldingen.
Huiskamergesprek en quiz
Mocht je als leidinggevende meer behoefte hebben aan het gesprek binnen je team over integriteit en sociale veiligheid, dan kun je terecht bij het Kennispunt Integriteit. Kennispunt Integriteit organiseert huiskamergesprekken waar issues over integriteit en sociale veiligheid in een kleine setting met medewerkers en leidinggevende worden besproken. Daarnaast is het mogelijk om op een speelse manier de dialoog aan te gaan door het meedoen aan een Integriteitsquiz. Deze kan ook voor jou op maat worden verzorgd door het Kennispunt Integriteit. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je contact opnemen met: kennispuntintegriteit@rijksoverheid.nl.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.