Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) sluit aan op Functiegebouw Rijk. UBR|OI begeleidt en adviseert.

Weblogs

Het CBS is kortgeleden aangesloten op het Functiegebouw Rijk (FGR). Om het aansluitingstraject te begeleiden benaderde Het CBS UBR|Organisatie-inrichting (UBR|OI). 

Ter gelegenheid van de aansluiting op het FGR heeft een interview plaatsgehad met Christian Willems, projectmanager HR bij het CBS.

Hoe heeft hij de aansluiting op het FGR ervaren?

"Het CBS voorziet in de groeiende maatschappelijke vraag naar informatie", aldus Christian.  "Overheden en bedrijven zijn op zoek naar actuele, nauwkeurige en gedetailleerde informatie om hun beleid en besluiten op te kunnen baseren. Politiek, media en burgers hebben behoefte aan feitelijke informatie om de resultaten van dat beleid te kunnen beoordelen. Bij het CBS werken zo’n 2000 mensen vanuit vestigingen in Den Haag, Heerlen en Bonaire". 

Wat heeft het CBS doen besluiten om aan te sluiten op het Functiegebouw Rijk (FGR)?

Christan legt uit: "Het CBS werkte met een verouderd functieboek dat was toegespitst op het primaire proces: het leveren van statistiek. Het werk van het CBS heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. De functieomschrijvingen sloten daardoor niet meer aan en waren onvoldoende herkenbaar. Bijvoorbeeld bij het inpassen van nieuwe functies. Daarnaast ontbrak het ook aan duidelijke competenties. Daardoor sloot het functieboek niet aan op de HR-processen en kon het niet worden gebruikt bij thema’s als ontwikkeling en mobiliteit. Het CBS werkt met ontwikkellijnen die door het verouderde functieboek onvoldoende konden worden ondersteund. Het FGR is een modern functiegebouw dat goed aansluit op onze wensen".

Wat waren de grootste uitdagingen waarvoor jullie stonden bij aanvang van het traject? 

Christian hoeft daar niet lang over na te denken: "Bij de invoering stond zorgvuldigheid centraal. Uitgangspunt was dat er geen gevolgen zouden zijn voor het salaris van medewerkers. 
Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de communicatie richting medewerkers en leidinggevenden. Hierin hebben we van begin af aan de OR betrokken en er is veel gecommuniceerd. Niet alleen via nieuwsbrieven of op intranet maar ook interactief in bijvoorbeeld webinars met leidinggevenden en medewerkers".  
 

Hoe hebben jullie dat aangepakt? 

"Eind 2020 is er door UBR|OI een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleken geen bezwaren om het FGR binnen onze organisatie in te voeren. In september 2021 zijn we dan ook begonnen met het project voor implementatie van het FGR. 
Bij de invoering zelf is om te beginnen ‘het huis op orde gebracht’. Met het uitvoeren van het achterstallig onderhoud zijn de indelingen in overeenstemming gebracht met de actuele werkzaamheden. Vertrekpunt daarbij was het functiewaarderingssysteem FUWASYS dat zowel het fundament is onder het oude functieboek van het CBS als van het FGR. 
Er is gewerkt met een stuurgroep waarin de CBS-brede aanpak is afgestemd en er is een speciale commissie ingesteld die de conversie naar het FGR heeft getoetst. Een projectgroep heeft de daadwerkelijke invoering op zich genomen. UBR|OI heeft in beide groepen deelgenomen".

"Tijdens het invoeringstraject is er ook gewerkt aan de implementatie van het KWIV. Het CBS heeft de invoering van het FGR laten samenvallen met de overgang naar de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (Wnra). Iedere medewerker heeft in overeenstemming de Wnra een arbeidsovereenkomst aangeboden gekregen met daarbij de indeling van de FGR-functie". 

Waar zijn jullie het meest trots op? 

Ook op deze vraag heeft Christan snel een antwoord klaar: "We zijn trots op de zachte landing die het FGR inmiddels heeft gemaakt bij het CBS. Dat wil zeggen: mensen zijn betrokken en goed geïnformeerd. Dat heeft tot weinig weerstand geleid. Er was een speciale commissie FGR die de enkele bezwaren die er waren samen met de medewerkers heeft behandeld. 
Die zachte landing is mede gerealiseerd door goede samenwerking met UBR|OI, maar ook door goede interne afstemming en samenwerking tussen bijvoorbeeld HR-advies en HR-services die heeft gezorgd voor de registratie in de centrale systemen. 
Het CBS heeft nu een mooi instrument om de medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Naast de door CBS ontwikkelde ontwikkellijnen biedt het FGR ook leerlijnen die hierop aansluiten". 

Waar gaat het FGR jullie in de nabije toekomst bij helpen? 

"Vooral het ondersteunen van de ontwikkeling van medewerkers. Het FGR biedt een goede basis voor andere HR-instrumenten. Hoewel het CBS een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) is, heeft het onder andere door de invoering van het FGR verbinding met het netwerk van de Rijksoverheid en de voordelen die dat op het gebied van HR kan bieden". 
 

Wat was de toegevoegde waarde van de samenwerking met UBR|OI?

Daar is Christian duidelijk over: "De expertise op het gebied van het FGR op zich, maar daarnaast ook de ervaring qua proces die men heeft met de implementatie bij andere organisaties. Het betrekken van UBR|OI als extern deskundige heeft een essentiële bijdrage geleverd aan het vertrouwen en accepteren van het FGR als nieuw systeem. 
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.