FUWA-Rijk – stand van zaken

Weblogs

In een vorig weblog is aangekondigd dat er een voorstel zal worden ontwikkeld om FUWASYS te moderniseren, te verbeteren en te vernieuwen. Hoe staat het met dit project?

Stand van zaken

Op dit moment is de voorbereidingsfase voor het project in volle gang om een soepel verloop van de vervolgfases te garanderen. Eén van de activiteiten daarin is een ‘rondje langs de velden’. Daar krijgen stakeholders een toelichting op de projectaanpak en wordt de betrokkenheid bij het project afgestemd. Er wordt nu hard gewerkt om de ontwikkelgroep te bemensen met experts op het vak functiewaardering en organisatie-inrichting vanuit diverse disciplines binnen het Rijk. Ook wordt in het veld de bereidheid en beschikbaarheid geïnventariseerd voor deelname aan de klankbordgroep.

De projectaanpak voor FUWA-Rijk is op 6 september jl. voorgelegd aan de ICOP (Interdepartementale Commissie Organisatie- en Personeelsbeleid). Deze is akkoord. De aanpak is op 4 oktober besproken en toegelicht in de ICBR.

FUWASYS, wie kent het niet? Het functiewaarderingssysteem van en voor de Rijksoverheid. Ruim 25 jaar geleden (1997) is het ontwikkeld in de huidige vorm en opbouw. Ongeveer 10 jaar geleden is daar als het ware een ‘schil’ omheen gebouwd met het Functiegebouw Rijk (FGR), waarmee werkzaamheden binnen het Rijk worden ingedeeld.

FUWASYS is daarmee misschien wel minder zichtbaar, maar nog steeds het fundament voor het schaalniveau van werkzaamheden die met behulp van het FGR worden ingedeeld. Het fundament moet daarom goed zijn en blijven, moet kunnen omgaan met belangrijke interne en externe ontwikkelingen en veranderingen, moet meegroeien met vakmatige en professionele ontwikkelingen op het gebied van functiewaardering én moet de huidige maatschappelijk erkende en gevoelde verhoudingen ten aanzien van functiezwaarte reflecteren.

In de afgelopen 25 jaar heeft FUWASYS twee keer een marginale actualisatie ondergaan. In de tussentijd zijn er meerdere brede en specifieke onderzoeken gedaan naar de beloningsgrondslagen en verhoudingen in functiezwaarte tussen belangrijke disciplines binnen het Rijk (in het bijzonder tussen beleid en uitvoering). FUWASYS beantwoordt in de huidige vorm en opbouw onvoldoende aan alle ontwikkelingen, veranderingen en benodigde vereisten voor een toekomstbestendig fundament.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.