Het FGR in 2024

Weblogs

In eerdere weblogs hebben we jullie geïnformeerd over de beoogde wijzigingen in het FGR. In 2024 gaat het dan daadwerkelijk gebeuren. 
Wijzigingen in het FGR worden vastgesteld door de eigenaar van het Functiegebouw Rijk, het Directoraat-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DGDOO), na advies van de CFFR.
 

Modernisering van brondocumenten FGR

Het Brondocument Functiegebouw Rijk is de formele tekst van het FGR die het eigenlijke FGR vormt. De website van het FGR kun je zien als een leesvriendelijke versie daarvan. Op de website van het FGR vind je het gedeelte uit het Brondocument FGR dat betrekking heeft op jouw functie onder de knop: Functiegroep downloaden. De vormgeving, “look and feel”, van het Brondocument FGR is verouderd; daarom wordt het gemoderniseerd.

In 2023 is begonnen met een voorstel voor een moderniseringsslag van de vormgeving van het Brondocument FGR in bijvoorbeeld kleuren, lettertype en belijning. Het doel is om de gebruikers die het Brondocument downloaden een meer aantrekkelijk en begrijpelijk document te bieden. Ook is een aantal abstracte begrippen vervangen door meer toegankelijke woorden voor de hele doelgroep. Verder zijn voetnoten geïntegreerd in de tekst. 

In de vorm van een notitie en een wijzigingsdocument is het Brondocument door DGDOO voor advies aan de Commissie Functiegebouw en Functiewaardering Rijk (CFFR) voorgelegd. De CFFR heeft positief geadviseerd. Een paar kleine wijzigingen worden op advies van de CFFR nog doorgevoerd. We verwachten dat het nieuwe Brondocument FGR- na besluitvorming door DGDOO - voor de zomer van 2024 wordt gepubliceerd.

Aanpassing Aandachtsgebieden functiefamilie Bedrijfsvoering

Het FGR bestaat uit verschillende functiefamilies, functiegroepen en functietyperingen. In sommige functiegroepen is een verdere uitwerking van de aandachtsgebieden in de kwaliteitenprofielen van belang. Daardoor worden ze beter herkenbaar voor de medewerkers die in deze functiegroepen zijn ingedeeld, want ‘bedrijfsvoering’ alleen is te generiek. Daaronder valt een groot aantal disciplines.

De aandachtsgebieden bevatten de specifieke kennis en vaardigheidsvereisten die van toepassing zijn voor dat gebied, bijvoorbeeld financiën. Enkele jaren geleden is besloten om ze verder uit te werken. O&P Rijk|Organisatieadvies is hier medio 2023 mee gestart. Het project wordt in 2024 afgerond.

Het proces tot nu toe

Medewerkers vanuit het gehele Rijk hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om mee te werken aan aanpassing van de kwaliteitenprofielen binnen de functiefamilie Bedrijfsvoering. Samen met hen is zowel gekeken naar de indeling in aandachtsgebieden als naar een actuele definitie van een aandachtsgebied binnen de functiefamilie Bedrijfsvoering. Aan de eigenaar van het FGR DGDOO wordt voorgesteld om uit te gaan van de volgende aandachtsgebieden:

  • Communicatie
  • Financiën/ P&C
  • Informatievoorziening/ICT
  • Informatiehuishouding
  • Inkoop
  • Personeel
  • Organisatie
  • Auditing
  • Huisvesting/ facilitair management    

 
Maar liefst 125 deelnemers hebben op meerdere locaties in het land meegedaan aan een sessie met focus op hun eigen aandachtsgebied, wat de effectiviteit van de sessie ten goede kwam. Niet voor alle aandachtsgebieden was voldoende respons; de meeste aanmeldingen waren deelnemers met als aandachtsgebied HR, financiën en ICT en een enkele op het gebied van inkoop en communicatie. Voor het verkrijgen van informatie over de andere aandachtsgebieden (auditing, huisvesting/facilitair management) wordt een alternatief proces bedacht om de gewenste informatie boven water te krijgen. 

De doelstelling van de sessies was om op drie onderwerpen informatie op te halen:

  • een definitie,
  • een toelichting daarop en
  • de actualisering van de kwalificaties.

In de tijd die gepland was voor elke sessie bleek het onmogelijk om alle informatie op te halen, waardoor in eerste instantie vervolgsessies waren ingepland met dezelfde deelnemers.  Het aantal deelnemers hiervoor is dusdanig gering dat de sessies zijn geannuleerd en naar methoden wordt gezocht om aanvullende informatie te verkrijgen.

Ook over de actualisering van de kwaliteitenprofielen zal DGDOO besluiten na advies van de CFFR

Gevolgen Beleidskompas voor de functiefamilie Beleid

Het Beleidskompas waar al een aantal jaren mee wordt gewerkt, is aangepast. Het beleidskompas is een richtlijn die is opgezet om houvast te geven voor het beleidsproces op de kerndepartementen. Nu het Beleidskompas overal is geïmplementeerd kan de functiefamilie Beleid daarmee in overeenstemming worden gebracht. Daardoor is de functiefamilie Beleid weer actueel en herkenbaar. Hierbij betrekken we zoveel mogelijk de medewerkers die werkzaam zijn in deze functiefamilie.

In het kader van de actualisering van de functiefamilie Beleid is er op 18 september 2023 een sessie gehouden om de ontwikkelingen binnen deze functiefamilie te inventariseren. Hiervoor hebben zich 17 deelnemers gemeld die allemaal werkzaam zijn als (senior) beleidsmedewerker of adviseur binnen de diverse kerndepartementen. Tijdens de sessie zijn actuele ontwikkelingen besproken die invloed (kunnen) hebben op de functiefamilie Beleid. 
In een volgende sessie wordt geïnventariseerd wat de gevolgen zijn van het Beleidskompas voor de functiefamilie Beleid, om vast te stellen of er inderdaad aanpassingen nodig zijn. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.