De Rijksoverheid is een commissie rijker

Weblogs

De Commissie Functiegebouw en Functiewaardering Rijk (CFFR) heeft op 12 februari 2024 de eerste openingsvergadering gehad onder voorzitterschap van Joop Kruuk. De CFFR vervangt de voormalige Standaardisatiecommissie FGR. Die commissie beoordeelde alle wijzigingsvoorstellen van het Functiegebouw Rijk (FGR) en adviseerde daarover. Daarna werden ze vastgesteld door de eigenaar van het FGR, het Directoraat-generaal voor Digitalisering en Overheidsorganisatie (DGDOO). 

Ook de nieuwe commissie gaat zich bezighouden met de advisering over de wijzigingen in het FGR. De samenstelling van de CFFR (zie kader) borgt dat zowel van werkgevers- als werknemerszijde betrokken is bij de inhoud van het FGR.

De Beleidsvisie Functiegebouw Rijk (FGR) die na de evaluatie van het FGR in 2021 is opgesteld, geeft aan dat het FGR een instrument is dat steeds “met de tijd meegaat”:

'Het FGR is een gebouw dat nooit af is. Soms worden er stukken bijgebouwd of gerenoveerd. Dit is noodzakelijk in een tijd waarin de noodzaak om flexibel en wendbaar te kunnen opereren groter dan ooit is en de toepassing van het FGR binnen de Rijksoverheid steeds verder wordt uitgebreid. Soms moet er worden gestroomlijnd, om eenduidigheid, herkenbaarheid en mobiliteit (o.a. wisselwerking tussen beleid en uitvoering) binnen de Rijksoverheid te blijven bevorderen. Beide bewegingen zijn essentieel voor het levend houden van het FGR.’

Inhoudelijke ontwikkelingen binnen en buiten de rijksoverheid zorgen voor een aanpassing of uitbreiding van het FGR. Daarnaast is er het normale onderhoud van de vormgeving en de inhoud van de acht functiefamilies zodat deze in woord en beeld actueel blijven. 

Niet alleen de actualisering van het FGR hoort tot het werkveld van de CFFR. De tweede ‘F’ in de naam van de commissie staat voor Functiewaardering.  Immers, ook de invoering van FUWA-Rijk zal een wijziging van het FGR tot gevolg hebben, met name als het gaat om een aanpassing van de functietyperingen. De CFFR zal zich na de besluitvorming rondom FUWA-Rijk ook gaan bezighouden met de functiewaardering in relatie tot het FGR. 

Wijzigingen van het Functiegebouw Rijk of FUWASYS worden steeds voorgelegd aan de Commissie Functiegebouw en Functiewaardering Rijk (CFFR). De CFFR bestaat uit zes leden, drie van werkgeverszijde en drie van werknemerszijde. De leden aan werknemerszijde worden voorgedragen door de bonden in afstemming met de GOR Rijk. De leden doen een voordracht voor een onafhankelijk voorzitter. Als in de CFFR wordt vastgesteld dat sprake is van ingrijpende wijzigingen, vindt besluitvorming daarover plaats in het Sectoroverleg Rijk.
Bron: CAO Rijk, 27.5

Eenduidige en heldere governance

Onderhoud en ontwikkeling van het FGR en verbondenheid van het onderliggende systeem FUWASYS zijn gebaat bij een eenduidige en heldere governancestructuur. De CFFR stelt de eigen werkwijze vast. De CFFR beoordeelt beoogde wijzigingen en adviseert daarover aan DGDOO die vervolgens besluit of de wijzigingen worden vastgesteld. 

Zes leden

De leden aan werkgeverszijde zijn voorgedragen door de directeur A&O/BZK in afstemming met de ICOP/ICBR. De leden aan werknemerszijde zijn voorgedragen door de vakbonden, in afstemming met de GOR Rijk. De leden hebben gezamenlijk een voordracht gedaan voor een onafhankelijk voorzitter. A&O/BZK heeft de formele benoemingen verzorgd en zorgt voor een (ambtelijk) secretaris. 

Ben je benieuwd waarover de CFFR zich dit jaar onder andere zal buigen? Lees dan het artikel “FGR in 2024”.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.