Arbeidsrechtelijke ontwikkelingen in 2022

Weblogs

Er is in 2022 veel gebeurd op arbeidsrechtelijke gebied. In dit weblog zetten wij de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje en frissen je kennis op. 

Foto van mensen in verschillende soorten werkkleding

CAO Rijk

De nieuwe cao was dit jaar een echte mijlpaal voor het Rijk met niet alleen grote veranderingen voor de PAS met een ruime overgangsregeling maar ook de introductie van een regeling vervroegd uittreden (RVU).
Hiermee is gebruik gemaakt van de versoepeling van de fiscale regels bestaande uit het tijdelijk achterwege blijven van hoge werkgeversheffingen.
Voorts valt in de cao de maximering van de maximale duur van tijdelijke arbeidsovereenkomsten op. Voor tijdelijk werk gaat een maximering van 24 maanden gelden en voor een tijdelijke arbeidsovereenkomst om de geschiktheid te toetsen, een maximering van 12 maanden, in plaats van 24 maanden. Dit gaat in op 1 januari 2023 in.

Loon

Naast de CAO-salarisverhogingen werd het wettelijk minimumloon verhoogd. Ook het maximumdagloon en maximummaandloon werd per 1 januari 2022 aangepast. Vanaf die datum gelden de volgende maxima:

  • Per maand: 4.975,53 euro
  • Per dag: 228,76 euro

Het maximumdagloon (en maximummaandloon) is het grensbedrag voor de berekening van bepaalde uitkeringen voor werknemers en oud-werknemers, zoals de WW-uitkering, Ziektewetuitkering en WIA-uitkering.

Werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling (WKR) mag een werkgever tot op zekere hoogte onbelaste vergoedingen aan werknemers verstrekken. Dergelijke (onbelaste) vergoedingen mogen worden verstrekt tot een bepaald percentage van de fiscale loonsom. Dit wordt ook wel aangeduid als de vrije ruimte. In 2022 bedraagt de vrije ruimte 1,7% voor de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom. Voor het bedrag daarboven – dus boven 400.000 euro – geldt vanaf die datum een percentage van 1,18%.

Thuiswerkkostenvergoeding

Het kabinet heeft in 2021 voorgesteld om per 1 januari 2022 een thuiswerkkostenvergoeding in te voeren.
Op grond van deze regeling kunnen werkgevers vanaf 1 januari 2022 een onbelaste vergoeding van maximaal 2 euro per thuisgewerkte dag of deel daarvan aan thuiswerkende werknemers verstrekken. Dit bedrag wordt geïndexeerd.

Advies SER hybride werken

De SER vond in zijn advies dat het huidige wettelijk kader van de Wet flexibel werken onvoldoende zeggenschap geeft aan werknemers waarmee de kansen van hybride werken feitelijk worden belemmerd.

Om te zorgen voor een goede balans tussen zeggenschap en maatwerk beveelt de SER dan ook aan om bij verzoeken tot thuiswerken (mits binnen de EU) de toetsing te laten plaatsvinden op grond van de, iets lichtere, maatstaaf van de redelijkheid en billijkheid in plaats van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de huidige Wet flexibel werken. Per situatie moet worden bepaald wat redelijk en billijk is, wat afhangt van de omstandigheden van het specifieke geval. Hiermee blijft maatwerk mogelijk, aldus de SER.

De SER noemde de volgende voorbeelden van elementen die bij de redelijkheids- en billijkheidstoets van belang kunnen zijn:

  • de sociale cohesie binnen organisaties,
  • het welzijn en de persoonlijke situatie van werkenden,
  • de samenwerking binnen teams, en
  • zware administratieve of financiële lasten voor de werkgever.

Dit is geen limitatieve opsomming, er kunnen ook andere elementen van belang zijn. Het blijft daarbij volgens de SER van belang dat werkgevers en werknemers met elkaar bespreken hoe hybride werken past binnen de organisatie, daar een bedrijfseigen visie op ontwikkelen en dat vervolgens vormgeven in een beleid. Bij cao of met overeenstemming van de ondernemingsraad kan dit beleid (en het redelijkheids- en billijkheidscriterium) nader worden uitgewerkt, aldus de SER.

Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Vanaf 1 augustus 2022 trad de 'Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden' in werking. Hierdoor worden werkgevers onder meer verplicht meer informatie over arbeidsvoorwaarden, rechten en plichten te verstrekken bij aanvang van een dienstverband. Wanneer een werkgever door de wet of de cao verplicht wordt bepaalde opleidingen aan de werknemer te verstrekken, dan moet de werkgever die betalen en moet de opleiding onder werktijd kunnen worden gevolgd en kan geen terugbetaling bij uitdiensttreden worden gevraagd. Ook mag een werkgever een werknemer niet belemmeren om naast het bestaande dienstverband te gaan werken voor een andere werkgever, tenzij hiervoor een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ is.

Gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 kregen ouders gedurende 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald.
Dit volgt uit de eind 2021 aangenomen Wet betaald ouderschapsverlof. Deze 9 weken moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Verzekerde werknemers krijgen gedurende deze 9 weken een uitkering van het UWV ter hoogte van 50% van het dagloon (welk dagloon gemaximeerd is tot het wettelijk maximum dagloon).
Lees voor meer informatie in het artikel "Betaald ouderschapsverlof: huidige regeling CAO Rijk en nieuwe wet mooi gecombineerd" die we al eerder over dit onderwerp schreven.

Vrouwenquotum in top bedrijfsleven

Per 1 januari 2022 trad de wet over een betere man-vrouw verhouding in de top van het bedrijfsleven in werking. Raden van Commissarissen bij beursgenoteerde vennootschappen moeten door deze wet voor minimaal een derde deel uit vrouwen bestaan. Ook moeten grote vennootschappen passende en ambitieuze streefcijfers opstellen en hierover rapporteren.

Medezeggenschap en flexkrachten

De Verzamelwet SZW 2022 wijzigde de Wet op de Ondernemingsraden op een aantal punten, om de betrokkenheid van flexkrachten te vergroten. De belangrijkste wijziging zit hem in de termijnen van actief en passief kiesrecht van werknemers. Deze worden verkort naar drie maanden. Werknemers mogen hierdoor al na drie maanden stemmen over en zich verkiesbaar stellen voor een plek in de ondernemingsraad. Voor uitzendwerknemers geldt dat zij na 15 maanden medezeggenschapsrechten opbouwen in plaats van na 24 maanden.

2023

Tot zover de belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht voor 2022. Houd onze website in de gaten want in 2023 blijven we jullie natuurlijk ook uitgebreid informeren over dit onderwerp!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.