Dringend advies: denk goed na over de dringende reden
Weblogs
Bij ontslag op staande voet moet er van alles zo spoedig mogelijk; onverwijld opzeggen om een dringende reden, onder onverwijlde mededeling van die reden. Maar door al die “gezwinde spoed” kan het in de haast ook flink misgaan met het formuleren van die dringende reden in de ontslagbrief. Daar kan een ontslag op staande voet mee staan of vallen. Bijvoorbeeld als maar een deel van de meegedeelde dringende reden is bewezen.
Dringende reden tot opzegging
In een uitspraak van 23 september 2022 heeft de Hoge Raad nog eens geoordeeld dat niet de letterlijke tekst van de ontslagbrief beslissend is, maar of voor werknemer meteen duidelijk is welke dringende reden tot de opzegging heeft geleid.
In deze zaak heeft de werkgever als reden voor het ontslag op staande voet het volgende in de brief opgenomen:
“(…) Ik heb over de periode van 14 maart 2019 tot 15 april 2019 aan de hand van de ritadministratie van het door u gebruikte voertuig met [kenteken] het volgende geconstateerd:
a. U bent in afwijking van de planning en in afwijking van uw maandelijkse uren opgave regelmatig feitelijk elders geweest en kennelijk in ieder geval niet op de geplande werkplek aanwezig geweest.
b. Over de genoemde periode bent u circa 40 uur (bijna een volledige werkweek) tijdens werktijd elders geweest en kennelijk niet bezig geweest met de aan u opgedragen werkzaamheden.
c. U heeft een onjuiste opgave gedaan van de maandelijkse urenstaten.
Het niet aanwezig zijn op het werk en het doen van een onjuiste opgave voor wat betreft het maandelijkse urenoverzicht hebben het vertrouwen dat [werkgever] in u had volledig en onherstelbaar geschaad. (…)”
Dringende reden bewezen
De medewerker vocht dit ontslag aan. De kantonrechter liet het ontslag echter in stand, net als het hof in hoger beroep. Bij de Hoge Raad ging het om de vraag of dat terecht was omdat niet 40, maar 17,5 ongeoorloofde verzuimuren waren bewezen. Daarbij beroept de werknemer zich op de strenge leer die geldt wanneer maar een deel van de meegedeelde dringende reden in rechte komt vast te staan. Dat is eerder voorgekomen in een zaak waarbij een docent leerlingen onheus had bejegend en er maar twee van de vier gevallen werden bewezen. Desondanks was het oordeel dat de (eerder gewaarschuwde) docent meteen duidelijk moest zijn wat de dringende reden was. Ook hier speelt dit vraagstuk, maar dan gaat het om de ongeveer 17,5 ongeoorloofde verzuimuren in plaats van de meegedeelde circa 40 uur.
Mededelingeneis
De Hoge Raad concludeert dat de kantonrechter en het hof het bij het rechte eind hebben. Er is namelijk méér meegedeeld dan het enkele verzuim van ongeveer 40 uur. Volgens de ontslagbrief is werknemer namelijk in een periode van een maand in 2019 in afwijking van de planning en van zijn maandelijkse urenopgave regelmatig feitelijk ergens anders geweest, en wel in die periode tijdens werktijd ongeveer 40 uur (bijna een volledige werkweek) Bovendien heeft hij volgens de ontslagbrief een onjuiste opgave gedaan van de maandelijkse urenstaten. Door het niet aanwezig zijn op het werk én het doen van een onjuiste opgave in het maandelijkse urenoverzicht is het vertrouwen volledig en onherstelbaar geschaad, zegt de brief.
In dit geval kwam het - voor de werkgever - goed. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet zorgvuldig tewerk moet gaan bij het meedelen van de dringende reden. Daaraan worden zoals gezegd strenge eisen gesteld. De bedoeling van de mededelingseis is dat de werknemer een standpunt over het ontslag kan bepalen. Zo kan de werknemer weten welke ontslaggrond hij in een eventuele rechtszaak kan verwachten. De meegedeelde reden “fixeert” de ontslagreden en bepaalt zo dus wat de werkgever moet bewijzen. De onverwijlde mededelingseis zorgt ervoor dat de werknemer onmiddellijk duidelijk wordt welke eigenschappen of gedragingen hebben geleid het ontslag. Die moet zich na deze mededeling namelijk kunnen beraden, of hij de opgegeven reden als juist erkent en als dringend aanvaardt. De mededeling hoeft niet altijd met zoveel woorden te zijn gedaan, maar kan ook blijken uit gedragingen waarover bij de werknemer geen enkele twijfel kan bestaan. Als voor de werknemer direct duidelijk is welke dringende reden ten grondslag ligt aan het ontslag, hoeft deze niet eens te worden meegedeeld.
Advies
Neem dat risico maar niet, en bel onverwijld je huisjurist bij AAA. Die kan ervoor zorgen dat de brief er zo zorgvuldig en zo spoedig mogelijk uit gaat.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.