De CAO Rijk loopt bijna af. Hoe zit dat nou met de periode tussen twee cao’s?
Weblogs
De eerste CAO Rijk liep van 1 januari 2020 tot 1 juli 2020. Op 12 november 2020 is de tweede CAO Rijk overeengekomen. Deze had weer een korte looptijd van 1 juli 2020 t/m 31 december 2020. Op 13 oktober 2021 werd bekend dat bonden en werkgever een derde resultaat van onderhandelingen over de CAO Rijk 2021 hebben bereikt. De looptijd van deze nieuwste cao is 15 maanden met een ingangsdatum van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022.
De CAO Rijk 2021 loopt dus tot en met 31 maart 2022. We weten nog niet wanneer werkgever en bonden tot een nieuw onderhandelingsresultaat zullen komen. Hoe zit het dan met de periode vanaf 1 april 2022? Zijn we vanaf dan cao-loos of blijft de CAO Rijk die geldig was tot en met 31 maart 2022 gewoon gelden?
Cao-loze periode?
Onze huidige cao loopt van tot en met 31 maart 2022. In onze cao is echter afgesproken dat, als er op 31 maart 2022 nog geen nieuwe CAO Rijk is afgesproken tussen de minister van BZK en de vakbonden, de cao automatisch wordt verlengd, tenzij de minister en/of de vakbonden de cao uiterlijk op 1 januari 2022 zouden hebben opgezegd. Dit is toegelicht in de CAO Rijk:
“De cao heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022. Als er op die datum nog geen nieuwe CAO Rijk is afgesproken tussen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de vakbonden, dan wordt de cao automatisch verlengd. Zolang er geen nieuwe cao wordt afgesproken loopt de cao dan door, tenzij minister en/of vakbonden uiterlijk op 1 januari 2022 de cao opzeggen. Dit heet “stilzwijgende verlenging”. Het is onwaarschijnlijk dat de cao wordt opgezegd, maar als dat zou gebeuren dan blijven de daarin opgenomen arbeidsvoorwaarden nog gelden voor iedereen die al in dienst was toen de cao nog niet was afgelopen. Dit heet “nawerking”.
Dat is duidelijk. Tot het moment van de nieuwe cao blijft de oude cao van kracht. Afspraken uit de cao blijven geldig en werknemers kunnen daar aanspraak op maken.
Terug naar de CAO Rijk 2021: deze cao had als ingangsdatum 1 januari 2021 dus was er, achteraf gezien, sowieso al geen sprake van een periode zonder cao.
Terugwerkende kracht
In het onderhandelingsresultaat van de CAO Rijk 2021 was afgesproken dat de nieuwe cao als ingangsdatum 1 januari 2021 heeft. Dat betekent dat de afspraken die (in oktober 2021) zijn gemaakt en die in de definitieve cao vastgelegd zijn, terugwerkende kracht hadden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de loonsverhoging die inging per 1 juli 2021 – deze komt in december 2021 met terugwerkende kracht tot uitbetaling – en voor de thuiswerkvergoeding.
Voor een nieuwe cao geldt dat ook dan weer kan worden afgesproken dat deze met terugwerkende kracht gaat gelden. Of dat gebeurt is natuurlijk nog koffiedikkijken. Wil je nog eens weten hoe die cao-onderhandelingen nu eigenlijk in zijn werk gaan en wie er aan tafel zitten? Lees dan ons interview met Gerard de Koe over de CAO Rijk 2021.
Workshop cao-recht
Cao-recht is voor veel managers en HR-adviseurs een lastig onderwerp. We hebben te maken met bepalingen in de CAO Rijk die afwijken van wat er in het Burgerlijk Wetboek staat, de cao wijzigt ook nog eens in de zoveel tijd en hoe zit het eigenlijk met gebondenheid aan de cao? Als er vragen zijn over de cao staan onze juristen voor je klaar om met jou dieper de ingewikkelde materie in te duiken. Daarnaast kunnen we jouw organisatie ook voorzien in een cursus over cao-recht en de CAO Rijk. Interesse? Mail dan, na overleg met je manager, naar opleidingenUBRAAA@rijksoverheid.nl voor de mogelijkheden.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.