E-grond en straf

Weblogs

Ons weblog van voor de zomer over de geschillencommissie en ontslag riep nog wat vragen op over de rol van de geschillencommissie en die van de kantonrechter.

Zoals we al schreven is het vreemd dat er nog een procedure bij de geschillencommissie kan plaatsvinden als je de kantonrechter toch al via een procedure gaat verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Dat komt doordat het “via de wettelijke mogelijkheden het dienstverband laten beëindigen” een strafmogelijkheid is, opgenomen in het rijtje straffen in de CAO Rijk en ontbinding één van die wettelijke mogelijkheden is. En als een werkgever voornemens is te straffen, dan mag de werknemer dat voorleggen aan de geschillencommissie. 

Straf

Een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op zich is dus geen straf, ook al gaat het misschien om verwijtbaar handelen. Het wordt pas een straf als de werkgever kenbaar maakt dat hij daarmee een straf wil opleggen. Aan de werknemer de keus of hij dat aan de geschillencommissie wil voorleggen. 

Als de werkgever bij het ontbindingsverzoek al bekend heeft gemaakt dat het om een straf gaat, dan zou de  kantonrechter bij de behandeling van een ontbindingsverzoek kunnen toetsen of aan de werknemer eerst wel de gelegenheid is gegeven om zijn kant van het verhaal te laten vertellen.

Advies geschillencommissie

Na een strafvoornemen hoeft het indienen van een ontbindingsverzoek niet te wachten op het advies van de geschillencommissie. Het kan dus zijn dat het advies van de geschillencommissie bekend wordt tijdens de ontbindingsprocedure. De kantonrechter zou dan met het advies van de geschillencommissie rekening kunnen houden. Wil de werkgever dat voorkomen dan zou hij pas na de ontbinding door de kantonrechter bekend kunnen maken dat het om een straf gaat. 
De geschillencommissie gaat dan toch adviseren over de straf, maar de ontbinding van de arbeidsovereenkomst is dan wel een gegeven. Het gaat dan alleen nog om de vraag of terecht het predikaat “straf” is meegegeven.

Regie

De werkgever heeft dus de regie of de kantonrechter kennis kan nemen van het strafvoornemen en van het advies van de geschillencommissie.  De werkgever kan ofwel kiezen om het ontbindingsverzoek gelijk al een strafkarakter mee te geven en daarmee een stevigere stap te maken in een casus van verwijtbaar gedrag, ofwel het strafvoornemen uit te stellen om bemoeienis van de kantonrechter met de strafmaatregel te voorkomen. Let wel: als eenmaal de arbeidsovereenkomst door ontbinding is geëindigd dan kan de inmiddels voormalig werknemer niet meer bestraft worden.

Laat je in voorkomende gevallen hierover adviseren door je huisjurist van AAA.
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.