Nieuws uit de Klankbordgroep UWV

Weblogs

Het Kennispunt Sociale Zekerheid woont regelmatig bijeenkomsten van de regio Klankbordgroep van het UWV bij. Grote werkgevers uit Zuid- en Noord-Holland, Utrecht en Flevoland worden dan bijgepraat op ontwikkelingen op het gebied van sociale zekerheid. Denk daarbij aan nieuwe wetgeving, wijziging van beleidsregels van UWV en andere ontwikkelingen. Daarnaast is er ruimte om met de andere werkgevers en het UWV van gedachten te wisselen over zaken waar we als overheidswerkgever tegenaan lopen. 

In de laatste bijeenkomst is aan de werkgevers gevraagd om input te geven bij de ontwikkeling van Sociaal Medische Centra. Deze worden nu opgezet om de verzekeringsartsen te ontlasten. Zo kunnen de achterstanden bij de WIA- en ZW-beoordelingen worden ingelopen. Afgelopen week heeft de bestuursvoorzitter van het UWV, Maarten Camps, hierover aan de landelijke kranten een interview gegeven. Tot slot worden deze bijeenkomsten ook gebruikt om zaken die niet op een specifieke casus betrekking hebben een-op-een te bespreken met de managers van UWV. Voor specifieke casussen schakelen de adviseurs van het Kennispunt Sociale Zekerheid ook met UWV, maar dan via de werkgeverstelefoon of – als ze er daar niet uitkomen – met de klantmanager.
In dit weblog delen de adviseurs van het Kennispunt Sociale Zekerheid de belangrijkste punten uit de bijeenkomst.

Oordeel bedrijfsarts voortaan leidend

Bij de beoordeling van de WIA-aanvraag wordt het oordeel van de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de medewerker leidend. Dit is de zogenoemde RIV-toets (de beoordeling over de re-integratie-inspanningen van werkgever en werknemer). Dit houdt in dat er geen loonsanctie meer kan worden opgelegd door UWV wanneer de bedrijfsarts heeft geoordeeld dat de medewerker geen belastbare mogelijkheden had en de verzekeringsarts toch vindt dat deze er wel waren. Dit wetsvoorstel was bij het vallen van het vorige kabinet controversieel verklaard en wordt op 16 mei 2022 in de vaste commissie van de Tweede Kamer voor sociale zekerheid besproken (wetsvoorstel 35.589). Het UWV verwacht dat deze wet nog dit jaar kan worden ingevoerd. We houden jullie hiervan natuurlijk op de hoogte via onze nieuwsbrieven.

Voorschot op de WIA uitkering

Er is een groot tekort aan verzekeringsartsen. Daardoor worden WIA-aanvragen regelmatig te laat beoordeeld. Om te voorkomen dat mensen zonder inkomen komen te zitten, keert het UWV een voorschot uit op de WIA-uitkering. Als de WIA-uitkering wordt toegekend wordt dit voorschot daarmee verrekend. Het voorschot kan ook met een WW-uitkering worden verrekend als de medewerker minder dan 35% arbeidsongeschikt is. Als er géén uitkering wordt toegekend door UWV kunnen zij dit bedrag niet verrekenen. UWV heeft met de minister afgesproken dat zij in die gevallen het voorschot niet terugvorderen. Omdat het voorschot een uitkering is, wordt deze ook in rekening gebracht bij de werkgever die eigenrisicodrager is. Het Rijk is zo’n eigenrisicodrager. De eigenrisicodrager krijgt het bedrag van het voorschot terug van UWV. Dit kost het Rijk dus geen extra geld. We hoeven dit dus als werkgever ook niet zelf te regelen met de medewerker. 

Wet betaald ouderschapsverlof

Per 2 augustus 2022 gaat de Wet betaald ouderschapsverlof (Wbo) in. Ouders krijgen dan langer recht op betaald ouderschapsverlof. Dit geldt ook voor adoptie- en pleegouders. Ouders krijgen 9 weken 70% van het maximum dagloon. Beide ouders hebben recht op het verlof en zij kunnen dit binnen het eerste levensjaar van het kind opnemen. Ouders van wie het kind voor 2 augustus 2022 is geboren kunnen dus straks ook nog aanspraak maken op de Wbo, mits dit verlof in het eerste levensjaar valt. 
De Wbo is aanvullend op de al bestaande verlofregelingen binnen de Wet arbeid en Zorg (WAZO). De moeder heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof en kan aanvullend daarop in het eerste levensjaar van het kind negen extra weken gedeeltelijk betaald verlof (Wbo) opnemen. Dan blijven er nog 17 weken onbetaald verlof over waar de ouders recht op hebben. Die moeten worden opgenomen binnen acht jaar vanaf de geboorte van het kind. Partners hebben recht op 5 dagen geboorteverlof, 5 weken gedeeltelijk doorbetaald aanvullend geboorteverlof (WIEG), negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof (Wbo) en de 17 weken onbetaald ouderschapsverlof. Vanuit UWV wordt deze 70% van het maximum dagloon aan de werkgever vergoed. Werkgevers kunnen deze uitkering aanvullen. Wellicht wordt dit voor het Rijk in de CAO opgenomen. 
Binnenkort verschijnt er op de website van het Kennispunt Sociale Zekerheid een handig schema met de mogelijke vormen van verlof rondom de geboorte/adoptie van kinderen. 

Meer informatie over de Wbo vind je op de website van UWV. Volg ook de informatie van P-Direkt op rijksportaal over de Wbo.

Zorgmedewerkers en Long COVID

In de media is er veel te doen over (zorg)medewerkers met Long COVID. De eerste van deze medewerkers komen nu in aanmerking voor een WIA-uitkering. UWV behandelt deze WIA-aanvragen op dezelfde wijze als andere: er wordt individueel gekeken naar de werknemer. Voor werknemers/werkgevers in de zorg heeft het kabinet toegezegd dat er een tegemoetkoming komt. Dit is voor het Rijk niet toepassing. 
 

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van dit interview nog vragen? De adviseurs van het Kennispunt Sociale Zekerheid help je graag. Ze zijn bereikbaar via PostbusSocialeZekerheid@minbzk.nl.

Het Kennispung geeft ook trainingen op het gebied van sociale zekerheid. Klik hier voor het aanbod.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.