De gefixeerde schadevergoeding bij ontslag op staande voet
Weblogs
Stel je voor: Je komt erachter dat één van je medewerkers op de werkvloer van meerdere collega’s privé-eigendommen heeft gestolen. Dat kan je ook aantonen. Als de medewerker desgevraagd geen plausibele verklaring kan geven, ga je, in samenspraak met je huisjurist van O&P Rijk, over tot ontslag op staande voet. De huisjurist vertelt je dat je onder meer een gefixeerde schadevergoeding kan verhalen op deze werknemer.
Wat is een gefixeerde schadevergoeding?
Je vraagt je af wat dat precies inhoudt. De gefixeerde schadevergoeding, legt de jurist uit, moet worden betaald door de partij die door opzet of schuld een dringende reden heeft gegeven voor ontslag op staande voet. Die kun je als werkgever dus verhalen op de werknemer. De achterliggende gedachte is dat de benadeelde partij met een abrupt einde van de arbeidsovereenkomst wordt geconfronteerd door het ontslag op staande voet terwijl de geldende opzegtermijn normaal gesproken in acht zou worden genomen. Immers, voor de werkgever betekent dit doorgaans dat er in allerijl een nieuwe werknemer moet worden geworven.
Hoe hoog is die vergoeding dan?
Hoewel er in de praktijk jarenlang van uit werd gegaan dat de opzegtermijn voor de werkgever leidend was (die wel tot vier maanden kan oplopen), antwoordt de jurist dat de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, afgelopen zomer heeft overwogen dat (het loon over) de opzegtermijn voor de partij die de dringende reden geeft beslissend is. Het is (meestal) de werknemer die de dringende reden geeft. Over het algemeen geldt voor de werknemer een opzegtermijn van één maand (plus het restant van de maand voorafgaand aan de maand opzegtermijn, te rekenen vanaf het ontslag op staande voet).
Waarom gaat de Hoge Raad nu uit van de opzegtermijn van de partij die de dringende reden geeft en niet van de opzegtermijn van de partij die opzegt (zoals tot voor kort het uitgangspunt was)? Dat is gissen, maar het valt niet uit te sluiten dat de Hoge Raad de gevolgen voor de ontslagen werknemer anders té groot vond worden. Een op staande voet ontslagen werknemer heeft immers van de ene op de andere dag geen loon meer. Daarnaast is ook de kans reëel dat die werknemer geen transitievergoeding en/of een WW-uitkering krijgt.
Meer informatie
Heb je vragen over een dergelijke kwestie of aan andere casus die je wilt bespreken? Je huisjurist staat voor je klaar
Overige weblogs uit de november nieuwsbrief
Interview met Joop Kruuk over het nieuwe pensioenstelsel 'Weet jij wat er gaat gebeuren'?
Stand van zaken aanabesteding ontslaguitkeringen sector Rijk
Ben jij voorbereid op organisatieveranderingen als gevolg van de kabinetswissel?
Voorbereidende fase in het Van Werk Naar Werk-beleid
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.