Ambtenaren (weer) op de nullijn

Weblogs

Eén van de afspraken uit de CAO Rijk 2024-2025 is een flinke salarisverhoging per 1 juli 2024. Voor veel ambtenaren mooi nieuws, maar wat de pret enigszins drukt, is dat met de bekendmaking van het Hoofdlijnenakkoord ook duidelijk wordt dat ambtenaren op de nullijn gaan. 

Nullijn rijksambtenaren voor 1 jaar inclusief politieke ambtsdragers

Recent is een nieuwe CAO Rijk afgesloten voor de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025. Onderdeel daarvan is een gemiddelde loonstijging van 9,7 procent. Deze CAO blijft in stand. Wel gaat vanaf 1 januari 2026 een nullijn gelden voor rijksambtenaren voor de periode van één jaar. Met deze nullijn wordt de loonontwikkeling van rijksambtenaren gematigd. Omdat de CAO Rijk doorwerkt op de lonen van politieke ambtsdragers gaan zij mee in de nullijn. 

Bron: Budggetaire bijlage hoofdlijnenakkoord

Een paar dingen die ‘nice to know zijn’ over de nullijn

  • De nullijn geldt vanaf 1 januari 2026 voor de duur van één jaar;
  • Onze CAO Rijk loopt tot 31 december 2025. Bij een volgend cao-akkoord zit een salarisverhoging er dus (in ieder geval in 2026) niet in;
  • De laatste keer dat ambtenaren op de nullijn werden ‘gezet’ was in 2010.  Zoals velen van ons weten was dat in reactie op de grote recessie in die tijd en duurde tot 2015.

Aantrekkelijk werkgever

Dat we op de nullijn zitten, heeft wellicht gevolgen voor hoe aantrekkelijk we zijn als werkgever. Gelukkig kunnen we nieuwe en huidige werknemers aan ons (blijven) binden door gebruik te maken van de maatregelen die in ons laatste akkoord zijn afgesproken voor het zijn van een aantrekkelijk werkgever in een krappe arbeidsmarkt. Je kunt dan denken aan de mogelijkheid tot het aflossen van de studieschuld als IKB-doel en binden we medewerkers door onze andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden als IKB, 100% betaald ouderschapsverlof (deels) of betaald zorgverlof. Trouwens, groeien bínnen je schaal is nog steeds mogelijk als je nog niet in de hoogste trede zit. De nullijn heeft geen gevolgen voor het omhoogklimmen in die tredes. 
Zoals je van ons gewend bent, houden we je op de hoogte als er verder ontwikkelingen zijn rond dit onderwerp!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.