Het dienstverband na het einde van de wachttijd

Weblogs

Als een medewerker arbeidsongeschikt is, beslist het UWV meestal na twee jaar of de medewerker in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. Deze twee jaar (formeel zijn het 104 weken) noemen we de wachttijd. Tegen het einde van de wachttijd weet de medewerker dus of hij een WIA-uitkering krijgt en is het tijd om te bekijken wat er met het dienstverband van de medewerker moet gebeuren. Er zijn twee opties: voortzetten van of beëindigen van het dienstverband.

In dit artikel schetsen we de mogelijke routes om een dienstverband na langdurige arbeidsongeschiktheid (eventueel in een andere vorm) voort te zetten en hoe anders een einde van de arbeidsovereenkomst eruit kan zien

Voortzetten van het dienstverband

Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van <35%


Als je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, krijg je geen uitkering. In § 8.4 van de CAO Rijk staat dat bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van minder dan 35%, de werkgever ervoor zorgt dat de medewerker een passende functie krijgt. 
Als de werknemer door acceptatie van de passende functie een lager maandinkomen krijgt, heeft de medewerker maximaal 5 jaar recht op een aanvullende uitkering die 70% van het verschil tussen het oude en nieuwe inkomen bedraagt.

Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35-100%


Medewerkers die aanspraak maken op een WIA-uitkering – je krijgt immers pas een uitkering als je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent – kunnen in een passende functie herplaatst worden. Dat kan de eigen functie met aanpassingen zijn (bijvoorbeeld de eigen functie voor minder uren) of een andere passende functie.
Maar hoe leg je dat vast? Er zijn drie mogelijkheden

  1. Brief: als werknemer en werkgever een urenvermindering of andere functie overeenkomen, volstaat de bevestiging per brief. Als het van toepassing is, zeg je in de brief ook dat de gedeeltelijke transitievergoeding wordt uitbetaald. Kort gezegd bestaat recht op een gedeeltelijke transitievergoeding bij een substantiële en structurele urenvermindering van ten minste 20%. Als sprake is van salarisvermindering vanwege plaatsing in een andere functie bestaat geen recht op transitievergoeding. Laat de werknemer deze brief voor akkoord tekenen.
  2. Addendum: de wijziging van de arbeidsovereenkomst (zowel bij urenvermindering als bij een andere functie) kan ook via een addendum aan de bestaande arbeidsovereenkomst worden toegevoegd.
  3. Nieuwe arbeidsovereenkomst: er kan ook een nieuwe arbeidsovereenkomst gesloten worden. Dit is bijvoorbeeld handig als de werknemer die met een aanstelling in dienst is getreden nog geen schriftelijke arbeidsovereenkomst heeft gesloten nadat hij door de invoering van de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) van rechtswege onder het arbeidsrecht is komen te vallen. Ook als sprake is van veel afspraken over arbeidsvoorwaarden kan het handig zijn een nieuwe arbeidsovereenkomst te sluiten.

Let op!

De drie mogelijkheden hierboven gaan uit van overeenstemming over de wijziging. Als een wijziging niet kan worden overeengekomen en werkgever wil de wijziging eenzijdig doorzetten kan dat misschien wel, maar overleg dan altijd met je jurist.

Beëindigen van het dienstverband

Langdurige arbeidsongeschiktheid is een redelijke grond voor ontslag als de medewerker niet meer in staat is de bedongen arbeid te verrichten, aannemelijk is dat binnen 26 weken geen herstel zal optreden en dat binnen die periode de arbeid niet in aangepaste vorm kan worden verricht.

Beëindiging van het dienstverband gebeurt meestal op één van deze twee manieren:

  1. Via een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden (artikel 7:670b Burgerlijk Wetboek);
  2. Door toestemming voor opzegging te vragen bij het UWV (artikel 7:669, eerste en derde lid, sub b van het Burgerlijk Wetboek). 

Bij opzegging met toestemming van het UWV (en ook bij opzegging met instemming) moet de transitievergoeding aan werknemer betaald worden (artikel 7:673 van het Burgerlijk Wetboek).  Je krijgt de vergoeding trouwens wel (deels) terug van het UWV. Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden is het betalen van de transitievergoeding geen plicht, maar de werkgever zal deze meestal toch vrijwillig aanbieden. Zonder transitievergoeding heeft de werknemer weinig reden mee te werken aan een beëindigingsovereenkomst. In dat geval wordt de transitievergoeding trouwens ook gecompenseerd. Bij opzegging moet rekening worden gehouden met de wettelijke opzegtermijn.

De beëindigingsovereenkomst

Als er reden is om tot een einde van het dienstverband te komen, kun je dit het best via een beëindigingsovereenkomst regelen. Dat is de snelste en voor beide partijen meest fijne route. Vraag je jurist je te helpen met het onderhandelen over en het opstellen van de overeenkomst op basis van onze eigen modellen.

Toestemming voor opzegging

Duidelijk en uitgebreide informatie over de aanvraag van de ontslagvergunning wegens langdurige arbeidsongeschiktheid vind je op de website van het UWV. Toestemming vraag je via het werkgeversportaal van het UWV.

Meer informatie?

De arbeidsjuristen van O&P Rijk |Advocaten en Adviseurs Arbeidsrecht kunnen je helpen bij de complexe vraagstukken rond het dienstverband bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Het Kennispunt Ontslag heeft hiervoor modellen voor brieven en overeenkomsten beschikbaar.

De Academie voor Arbeidsrecht geeft ook een training over dit onderwerp: Twee jaar ziek en dan? Je kunt je nog inschrijven voor de training op dinsdag 22 oktober; 13.00 - 16.30 uur of op dinsdag 17 december; 13.00 16.30 uur

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.