Staat van de staat - augustus 2024

Weblogs

Niets nieuws onder de zon: onterecht opstrijken bijdrage voor zonnepanelen leidt tot ontslag ambtenaar!

Met ingang van 1 januari 2023 mag de bijdrage voor de inrichting van de thuiswerkplek (zowel IKB als de  werkgeversbijdrage) gebruikt worden voor verduurzaming van de woning. Een medewerker van DJI heeft hier wel oren naar en dient op 24 november 2023 een declaratie in P-Direkt in waardoor zij de werkgeversbijdrage van €750 krijgt én ook geniet van het fiscale voordeel van €750 IKB (zij ontving het brutobedrag netto). 

De factuur die werknemer uploadt heeft een bijzondere titel: “Mooie lay-out factuur”. Het factuurbedrag is ook nog eens opvallend laag, want er staat €3.025 op de rekening voor 16 zonnepanelen. De leidinggevende gaat zelf op onderzoek uit en ziet op Google Maps dat de zonnepanelen weliswaar zichtbaar zijn op de woning van werknemer, maar die beelden zijn niet recent. Hij komt zo tot de conclusie dat de zonnepanelen al ouder zijn en vraagt de medewerker om een verklaring.  Het Hoofd Veiligheid pakt de kwestie verder op, maar duidelijkheid kan de werknemer niet geven. Medewerker krijgt een schorsing aan haar broek en Bureau Integriteit doet onderzoek. BI concludeert dat de zonnepanelen in 2021 zijn gelegd en betaald.
Werkgever vindt dat werknemer zich niet heeft gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt en dient een ontbindingsverzoek in. Werknemer vindt dat ze naar eer en geweten heeft gehandeld en zegt dat de onjuiste declaratie niet los kan worden gezien van haar problemen in de privésfeer en in verband met haar echtscheiding. Ze vertelt dat ze de zonnepanelen eerst wel had betaald, later het bedrag terugkreeg (van het bedrijf van familie dat de zonnepanelen had gelegd) en in 2023 alsnog heeft betaald. Ze vindt de regeling in de CAO Rijk trouwens ook onduidelijk én vindt dat haar persoonlijke en financiële omstandigheden zodanig zijn dat de arbeidsovereenkomst niet ontbonden mag worden. 
De kantonrechter maakt korte metten met het verweer van de werknemer: de cao was voldoende duidelijk en de uitleg van werknemer voldoet niet. Verder wordt werknemer verweten dat zij geen open kaart heeft gespeeld toen DJI haar om toelichting vroeg. 
Op 31 juli 2024 doet de kantonrechter uitspraak: hij ontbindt de arbeidsovereenkomst van werknemer wegens verwijtbaar handelen van de werknemer. Werknemer is ontslagen per 1 augustus 2024 en krijgt ook geen transitievergoeding omdat haar handelen ook nog eens ernstig verwijtbaar is.
De uitspraak is op het moment van schrijven van deze blog (nog) niet gepubliceerd. 
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.