Opleiding nieuwe bedrijfsartsen zet de volgende stap

Weblogs

De praktijkopleiding voor toekomstige bedrijfsartsen van O&P Rijk | Bedrijfszorg groeit. Zo zetten de hoofdopleider en praktijkopleiders de laatste puntjes op de i zodat de opleiding blijft voldoen aan de landelijke kwaliteitseisen. Ook hebben ze onlangs een vacature opengesteld voor nieuwe artsen in opleiding. En zoeken ze de samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Poppetje beklimt een trap met bovenaan het woord 'Succes'

'We hebben heel hard gewerkt om door alle hoepeltjes heen te springen', aldus bedrijfsarts en hoofdopleider Harry van Bolhuis. Om de certificering geregeld te krijgen, is veel werk verzet door een groep Bedrijfszorg-medewerkers, met Maaike Oosterhoff als coördinator Kwaliteit voorop.

Toekomstige bedrijfsartsen

Harry is praktijkopleider van 2 artsen in opleiding tot specialist, ook wel aios genoemd. Ook draagt hij als hoofdopleider de verantwoordelijkheid voor alle inhoudelijke aspecten van de opleiding die toekomstige bedrijfsartsen klaarstoomt. Samen met Maaike, de aiossen, praktijkopleiders en manager opleidingsinstelling Ellen Veldhuisen is hij nu bezig de opleiding te laten voldoen aan alle landelijke kwaliteitseisen.

Het uiteindelijke doel van Maaike, Harry, Ellen en alle andere betrokkenen is het opleiden van bedrijfsartsen die hun vak uitstekend verstaan. Daarnaast dragen de onderzoeken, die de aios tijdens hun opleiding doen, bij aan de kennisontwikkeling van Bedrijfszorg. Zo kan Bedrijfszorg, binnen de Rijksoverheid, de gezondheid en veiligheid op de werkplek verbeteren.

Kwaliteitseisen afvinken

Inmiddels zijn 2 verplichte gesprekscycli opgezet. De eerste cyclus bestaat uit periodieke gesprekken tussen hoofdopleider en praktijkopleiders. De tweede uit gesprekken tussen de hoofdopleider en de mensen die de opleiding daadwerkelijk volgen

Ook zijn de rol- en taakomschrijvingen van een aantal functies klaar. Wat moet zo'n hoofdopleider eigenlijk doen? En wat houdt het werk van de praktijkopleider in? De antwoorden daarop zijn vastgelegd, zodat die voor iedereen binnen de opleidingsinstelling – en daarbuiten – duidelijk zijn.

Bovendien zijn de profielen voor alle betrokkenen vastgesteld. Die gaan om de gewenste situatie. Wat voor type aios willen we aantrekken? En wat opleiders? Een aios moet toegroeien naar het vak van bedrijfsarts, dus is het belangrijk dat die daarvoor ook de juiste competenties en houding heeft.

Opleiding tot bedrijfsarts groeit

Ondertussen bereidt de opleidingsinstelling van Bedrijfszorg zich voor op het werven van een aantal nieuwe aiossen. Dat gebeurt in de tweede helft van dit jaar. Daarmee groeit het totale aantal aiossen bij Bedrijfszorg richting de 10 deelnemers.

De opleidingsinstelling groeit niet alleen qua deelnemers. Binnenkort start een samenwerking met het RIVM. Dat instituut biedt basisartsen de opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid. Daardoor werken ook bij het RIVM meerdere aiossen en praktijkopleiders. De samenwerking biedt de aiossen van Bedrijfszorg de mogelijkheid om bij het RIVM stage te lopen. Daar doen ze bijvoorbeeld kennis op over de microbiologische aspecten van arbeid en gezondheid en over de invloed van infectieziekten op het werk.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.