De leidraad FGR vervangt de Indelingsinstructie FGR

Weblogs

Is het je al opgevallen? Net voor de zomervakantie is de Leidraad FGR gepubliceerd. 
De Leidraad voor het (her)inrichten van organisaties en het indelen van werkzaamheden met behulp van het Functiegebouw Rijk (FGR) is gepubliceerd op de website van het FGR. Met de vernieuwde Leidraad streven we naar een uniforme en transparante toepassing van het Functiegebouw Rijk binnen de Rijksdienst.

Wat vind je in de Leidraad?

De Leidraad helpt je door antwoord te geven op vragen. Vragen over de indeling van werkzaamheden en de uniforme interpretatie en toepassing van het FGR, bijvoorbeeld de definities en inhoud van functiefamilies, functiegroepen en functietyperingen. Ook geeft de Leidraad alle noodzakelijke informatie voor het juiste gebruik van het FGR bij (organisatie-inrichtings)-vragen.

Wijzigingen en ervaringen verwerkt

Door alle wijzigingen in de afgelopen vier jaar in het Functiegebouw Rijk was ook de Indelingsinstructie FGR weer toe aan een flinke actualisering. Deze Leidraad is daarvan het resultaat. Sinds 2017 zijn er bijvoorbeeld kern- en kwaliteitenprofielen aangepast, functiegroepen bijgebouwd en zijn er aanpassingen doorgevoerd als gevolg van Fuwasys 2020. Ook de ervaring met het werken met het FGR is toegenomen en dat zorgt weer voor aanscherping van de indelingscriteria.

Wat vind je verder in de leidraad?

In de Leidraad vind je verder de Rijksbrede afspraken voor het indelen van bepaalde categorieën werkzaamheden in het FGR. Bijvoorbeeld juridische werkzaamheden of werkzaamheden ten aanzien van informatievoorziening.
In de Leidraad komen ook de indelingscriteria voor specifieke functies aan bod. Bijvoorbeeld de CIO, de CISO en BVA/BVC functies. Deze functies komen bij veel organisaties binnen de Rijksdienst voor. Ten slotte vind je in de Leidraad ook de indelingsregels voor secretaris-directeuren van adviesraden en -commissies.

En we gaan nog een stapje verder

In de komende periode zal ook de informatie uit het (verouderde) handboek FGR worden opgenomen in de Leidraad.
Tegelijkertijd worden eenvoudige tools ontwikkeld voor medewerkers en managers. De te ontwikkelen tools gaan in op de volgende vragen:

  • ‘Mijn werk. Waar hoort het thuis in het FGR’? (werktitel)
  • ‘Hoe richt ik mijn organisatie in met het FGR’? (werktitel)

Met de actualisering van de Leidraad en de ontwikkeling van de tools sluiten we aan op de richting uit de beleidsvisie FGR. De visie stuurt op meerdere punten aan op focus en stroomlijning. In de keuze van doelen van het FGR, maar ook ten aanzien van de vormgeving, het onderhoud en de governance. De actualisering van de Leidraad en de ontwikkeling van de tools bevorderen het stroomlijnen en focussen op de doelen en de vormgeving van het FGR.
 

Vragen, opmerkingen of suggesties?

Voor vragen, opmerkingen en suggesties over de leidraad en de toepassing ervan kun je terecht bij PostbusFGR-site@rijksoverheid.nl.
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.