Evaluatie Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk 2017

Weblogs

Op dit moment wordt het Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk 2017 geëvalueerd. Het kader beschrijft de te volgen procedure voor bij wijzigingen in topfuncties en bij de inrichting van nieuwe topfuncties.
De opdrachtgever voor dit onderzoek is de Directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DGDOO). Gedelegeerd opdrachtgever is de directeur Ambtenaar en Organisatie, Marc Allessie.
 

Het onderzoek heeft als doel evaluatie-informatie te verschaffen die gebruikt kan worden bij besluitvorming over de toekomst van het Kader. Dit mede in het licht van ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de toekomstige aanpassing van het FGR aan maatschappelijke ontwikkelingen. 
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Audit Dienst Rijk (ADR). 

Een van de ontwikkelingen die DGDOO ziet, is de wens tot vergroting van de statuur en aantrekkelijkheid van de uitvoering (WAU) en gelijkwaardige inschaling van topfuncties in beleid en uitvoering. Daarnaast constateert DGDOO dat er een tendens is om voor politiek- maatschappelijke problemen te kiezen voor instelling van de functie van programma DG.

Het onderzoek geeft inzicht in en beantwoordt vragen als:

  1. Het gebruik van het Kader in de beleving van de stakeholders/departementen; is het Kader doeltreffend en doelmatig? 
  2. Draagt het Kader bij aan de doelstellingen van het topformatiebeleid? 
  3. Ondervangt het Kader de gelijkwaardige inschaling van topfuncties in beleid en uitvoering?
  4. Wat leert de vergelijking topformatieschalen versus betaalschalen ons?
  5. Past het kader nog in deze tijd of zijn aanpassingen nodig?

Tijdpad

Aan de ADR is gevraagd door middel van deskresearch en interviews dit onderzoek te doen. Eerder, in 2011, heeft de ADR eveneens een evaluatieonderzoek gedaan naar het (toenmalige) Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk.
Op dit moment (oktober 2022) worden deze interviews gehouden. UBR|Organisatie-inrichting zal nog een (ongevraagd) advies geven n.a.v. de ervaringen van OI met de toepassing van het huidig Kader Topstructuur 2017 in de adviespraktijk.

Naar verwachting levert de ADR eind oktober de conceptrapportage op.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.