De vergevorderde bouw van FUWA-Rijk

Weblogs

De Rijksoverheid werkt met het Functiegebouw Rijk (FGR). Het FGR is het instrument dat toegepast wordt in de praktijk van het Rijk en is de basis voor ieders rechtspositie. het FGR maakt gebruik van het functiewaarderingssysteem FUWASYS om de werkzaamheden binnen de Rijksoverheid in te delen. Daarom zal eerst het FGR worden aangepast aan de hand van het nieuwe functiewaarderingssysteem. Zo komen de nieuwe functiewaarderingsverhoudingen tot hun recht. Maar zo ver is het nog niet. Eerst zal besluitvorming (start besluitvormingsproces beoogd eind 2024) in de SOR plaatsvinden.

Stand van zaken

Het inhoudelijke meetsysteem is op een punt dat het kan worden getoetst aan de praktijk. Dat gebeurt door het waarderen van een selectie van circa 100 functieprofielen die bij het Rijk voorkomen. Het is nu al duidelijk dat waardering met FUWA-Rijk meer mogelijkheden tot nuancering geeft, bijvoorbeeld in sociaal-emotionele vaardigheden. Wat de exacte gevolgen voor functies zijn, na de invoering van FUWA-Rijk,  is nu nog niet aan te geven. 

Onder het systeem FUWA-Rijk komt een puntenmethode te liggen. Deze puntenmethode kijkt welke functies zwaarder zijn dan andere en op welke aspecten. En ook hoe dit zich vertaalt in de functieschaal. Hierin moeten keuzes worden gemaakt, wat een complex en specialistisch proces is. Ter ondersteuning van dit proces, en om de juiste keuzes te maken, is dan ook een expert aangetrokken, die thuis is in het bouwen van geautomatiseerde modellen.

De 80 referentieprofielen, die integraal onderdeel uitmaken van het systeem FUWA-Rijk, zijn volgens planning in mei gereed. Deze set van profielen zijn herkenbare functies, die echter niet altijd geheel vergelijkbaar zijn met de praktijk. Daarvoor zijn referentieprofielen ook niet bedoeld. De profielen worden zo omschreven dat ze duidelijke ijkpunten vormen om als hulpmiddel te dienen voor het waarderen van onder andere alle FGR-functietyperingen met FUWA-Rijk. 

Invoering is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken organisaties om de invoering een succes te maken, ieder vanuit de eigen rol binnen de Rijksoverheid.

Om een inschatting te maken van de manier waarop dat gaat (gefaseerd of niet en met welke aanpak) wordt in het project FUWA-Rijk uiteraard nagedacht over implementatiescenario's, ter ondersteuning van de besluitvorming.

O&P Rijk|Organisatieadvies gaat bij alle organisaties langs om hun wensen en uitgangspunten op te halen ten aanzien van de implementatie. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.