Nieuw Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk 2023

Weblogs

Er is een nieuw Kader topstructuur en topfuncties Rijk 2023. Het doel van het Kader is het waarborgen van de eenheid en cohesie in de waarderingsverhoudingen binnen de top van de rijksdienst (schaal 16 tot en met 19).

Oorsprong

Vanaf 1 januari 2015 worden de wijzigingen in de indeling van functies in de schalen 16, 17, 18 en 19 door BZK/DGDOO getoetst aan de functietyperingen in het Functiegebouw Rijk (FGR). Hoe dit moet worden gedaan, is beschreven in het Kader.
Daarnaast is het belangrijk te weten dat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties jaarlijks de actuele topformatie vaststelt. Dit vind je terug in de zogenoemde departementale kaarten, waarin van elke ministerie de topstructuur en de topfuncties zijn vermeld. Deze kaarten worden gepubliceerd op Rijksportaal.

Waarom een nieuw Kader?

In het najaar van 2022 heeft de Auditdienst Rijk (ADR) gekeken naar het Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk 2017, omdat het Kader al vijf jaar bestond. De ADR heeft onderzocht of de mensen die ermee werken het begrijpen en gebruiken, en of het helpt om de doelen van het topformatiebeleid te bereiken. 

De rijksbrede doelstellingen van het topformatiebeleid zijn:

  • Het waarborgen van gelijkheid, kwaliteit en cohesie in waardering(sverhoudingen) (top)formatie en (top)structuur ministeries (wildgroei voorkomen) via monitoring;
  • Het voorkomen van opwaartse druk door ‘deksels op de potten’;
  • Zuinige omgang met mensen en middelen;
  • Bevorderen van transparantie en interne mobiliteit.

Het onderzoek heeft geleid tot een actualisatie: het Kader topstructuur en topfuncties Rijk 2023. Dit nieuwe (concept) Kader is in het overleg van Secretarissen-Generaal (SGO) van 27 maart vastgesteld.

Achtergrond

Het Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk 2023 wordt ook op basis van dit Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst vastgesteld. Net als in het Kader van 2017 moeten alle veranderingen in de topformatie van ministeries worden gemeld. Niet alleen de functies die vooraf zijn goedgekeurd maar ook de functies die achteraf gemeld worden. Dit geldt ook voor tijdelijke functies die minstens 24 maanden duren.
Nieuw is dat de departementale kaarten van ministeries niet alleen op het Rijksportaal worden geplaatst, maar ook op Rijksoverheid.nl. Dit komt door een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOO) aan het begin van 2023.

Verschillen met Kader 2017

  • Het opnemen van criteria en procedureregels voor de instelling van programma- of project DG. In 2017 kwamen die functies nagenoeg niet voor.
  • Het (verplicht) vragen van een indelingsadvies bij nieuwe of gewijzigde functies aan O&P Rijk|Organisatieadvies.
  • Een departement is niet verplicht dit advies te vragen als men zelf beschikt over de expertise met betrekking tot en ervaring heeft met het gebruik en de toepassing (volgens de Leidraad en het Kader Topstructuur) van het FGR.
  • Opnemen van de jaarlijkse uitvraagbrief in bijlage.

De tekst van het Kader Topstructuur en Topfuncties Rijk 2023 is zowel op Rijksportaal als op Rijksoverheid.nl gepubliceerd.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.