Het FGR aan het eind van 2024: de stand van zaken
Weblogs
In eerdere nieuwsbrieven over het Functiegebouw Rijk (FGR) las je over de FGR-ontwikkelingen in 2024: de modernisering van het Brondocument FGR, de aanpassingen van de aandachtsgebieden in 3 kwaliteitenprofielen van de functiefamilie Bedrijfsvoering en de gevolgen van het Beleidskompas voor de functiefamilie Beleid. Maar hoe staat het daar nu mee?
Regina Mansab-Koning, als coördinator onderhoud en vernieuwing FGR betrokken bij zulke wijzigingen, vertelt over de stand van zaken.
Hoe staat het met de wijzigingen?
'Allereerst is de nieuwe vormgeving van het Brondocument FGR geïmplementeerd. We hebben een moderniseringsslag gemaakt voor een aantrekkelijker en begrijpelijker document.
Daarnaast zijn de kwaliteitenprofielen voor 3 functiegroepen binnen Bedrijfsvoering in augustus behandeld in de Commissie Functiegebouw en Functiewaardering Rijk (CFFR). Daar heeft DGDOO/dA&O een positief advies op gekregen zodat de DGDOO/dA&O de wijziging per brief heeft vastgesteld. De profielen zijn ter kennisname naar de ICOP gestuurd.
Over het Beleidskompas: er is een aantal kernprofielen in de functiefamilie Beleid in concept aangepast, naar aanleiding van ontwikkelingen in het Beleidskompas. Maar de CFFR had andere verwachtingen van de aanpassingen en ziet deze wijzigingen als een eerste stap. Daarom hebben we met de CFFR afgesproken dat op termijn aangehaakt wordt bij de rijksbrede beweging om de beleidsfuncties op een aantal punten te optimaliseren. Deze aanpassingen zijn groter en gaan verder dan de wijzigingen als gevolg van het Beleidskompas.
Wanneer de FGR-gebruikers de wijzigingen te zien krijgen? Voor de aanpassingen in de functiefamilie Bedrijfsvoering en de kwaliteitenprofielen zal dat begin volgend jaar zijn.'
Voor wie actualiseren jullie eigenlijk het Functiegebouw Rijk?
'We doen dat voor alle gebruikers, voor alle medewerkers die werken op basis van het FGR. Die moeten zich erin herkennen. Het moet actueel zijn en toepasbaar op hun werksituatie.
Wat ik terugkrijg uit klankbordsessies en trainingen, maar ook in gesprekken met contactpersonen, is dat men zich soms niet herkent in profielen. Daarom actualiseren we het instrument en sluiten we zoveel mogelijk aan bij rijksbrede ontwikkelingen. Dat is een continu proces en dat moeten we ook blijven doen.
Ik vind de kwaliteitenprofielen het mooiste voorbeeld. Binnen Bedrijfsvoering hebben we vergaand onderscheid gemaakt tussen de verschillende aandachtgebieden. Denk aan hr, financiën, facilitair... De herkenbaarheid neemt daardoor enorm toe.'
Als we naar de nabije toekomst kijken: wat komt eraan qua wijzigingen?
- De grootste wijziging is mogelijk het verwerken van de gevolgen van FUWA-Rijk.
- Onderzoek naar de mogelijke aanpassing van:
- de functiefamilie Toezicht
- de functiegroep Medewerker Natuur- en Terreinbeheer (functiefamilie Uitvoering)
- de functiegroep Medewerker Vervoer (functiefamilie Bedrijfsvoering)
- de functiegroep Forensisch Therapeutisch medewerker (functiefamilie Uitvoering
Wat wil je nog delen met onze lezers?
'De FGR-deur staat altijd open voor goed onderbouwde verzoeken van organisaties binnen de rijksoverheid voor onderzoek naar mogelijke aanpassingen van FGR. Dit als gevolg van grote en kleine ontwikkelingen die binnen (een onderdeel van) de rijksoverheid (en soms daarbuiten) plaatsvinden. Men heeft wel eens het idee dat het FGR stil staat nu we met FUWA-Rijk bezig zijn. Dat is niet zo. FUWA-Rijk is één ontwikkeling; daarnaast vinden nog heel veel andere ontwikkelingen plaats.'
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.