Huiskamersessie sociale veiligheid
Weblogs
Je welkom en thuis voelen vinden wij heel belangrijk bij het CPB, zo vertelt Saskia van den Beuken, senior HR-adviseur. “Het escalerende karakter van de integriteitsissues in de media en voetbalwereld was mede de trigger om naar binnen te kijken". "Hoe zit het nou bij ons”, vraagt Saskia zich af. “Niet dat er signalen zijn dat (grote) issues spelen, maar met name het grijze gebied van sociale veiligheid, pesten, bij de club thuishoren, zijn belangrijke thema’s. Het gaat om bewustwording van subtiel gedrag waar sociale veiligheid om draait en de bewustwording van mogelijke witte vlekken. Wij vinden het belangrijk om hier intern aandacht aan te blijven geven”.
Huiskamersessies
Zo ontstond het idee van Bauke Jonkman, coördinator vertrouwenspersonen bij het ministerie van EZK, om in een laagdrempelige setting ‘Huiskamersessies' te organiseren onder deskundige begeleiding. Het idee uitvoeren was nog een puzzel. “Wij waren op zoek naar trainers die bekend waren met dit onderwerp en tegelijkertijd gewend waren om met een groep te werken. Zo kwamen we uit bij de trainers van de Academie voor Arbeidsrecht|Rijk” aldus Saskia.
De gesprekken over sociale veiligheid werden in een kleine setting uitgevoerd, waarbij de deelnemers in een kring zaten met het idee dat je met elkaar in een huiskamer een goed gesprek voert. De deelnemers mochten op speelse wijze een stelling kiezen. Een van de stellingen was bijvoorbeeld: “Sociale veiligheid binnen het werk begint bij goed voorbeeld van leidinggevenden”. Over deze stelling gingen de deelnemers vervolgens in gesprek in de vorm van een dialoog.
En hoe pakten de huiskamersessies uit?
“We hebben inmiddels al feedback gekregen op de huiskamersessies. Soms wat ongewoon, soms voortvarend gingen medewerkers gestimuleerd door de stellingen met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Na afloop van de huiskamersessies, zijn de rode draden uit de sessies en de anonieme opmerkingen van de deelnemers verwerkt en teruggegeven aan het CPB of aan ons.
‘De analyse van de rode draden geven ons weer richting om hier een vervolg aan te geven”
En nu? Wat is het vervolg?
“We zijn tevreden als de medewerkers zich sociaal veilig voelen om zaken te bespreken en ook handvatten hebben om dit gesprek aan te gaan. Als we elkaar feedback kunnen geven op gedrag. Kortom, als we de taal aan de mensen kunnen geven. Ik heb zelf deelgenomen aan een huiskamergesprek. Na wat prikkelende stellingen werd de sfeer losser. Ik bemerkte daar dat wat de één benoemde, de ander weer hielp om over sociale veiligheid te spreken.
Een vervolgstap zou kunnen zijn een vorm van regietheater. Dat wil zeggen: oefenen met acteurs op het geven en ontvangen van feedback in een rollenspel”.
Meer informatie
Het onderwerp, sociale veiligheid blijft een permanent onderwerp op de agenda van het CPB.
Ben jij door dit weblog ook enthousiast geworden en wil je zelf een huiskamersessie organiseren? Lees dan hier alle informatie en mogelijkheid voor inschrijven.
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.