Sociale veiligheid: óók voor de leidinggevende

Weblogs

De laatste twee jaar is ‘sociale veiligheid op de werkvloer’ maatschappelijk een hot item. De ene kwestie volgt de andere op, met de sociale onveiligheid binnen de redactie van Studio Sport als recentste voorbeeld. Ook als leidinggevende kun je de werkomgeving als onveilig ervaren. In dit artikel lees je hoe je daar als leidinggevende het beste mee om kunt omgaan. 

In de nieuwsbrief van februari schonken wij al aandacht aan de wijze waarop leidinggevenden het gesprek met disfunctionerende werknemers het beste kunnen voeren. Daarbij schetsten we het probleem van werknemers die na een dergelijk gesprek stellen zich geïntimideerd te voelen en met klachten dreigen. Het devies in dat kader was, kort gezegd, op een constructieve, duidelijke en eerlijke manier in gesprek te blijven met de disfunctionerende werknemer. 

Onveilige werkomgeving

Zijdelings stipten we daarbij al aan dat eventuele klachtprocedures de nodige impact op leidinggevenden (kunnen) hebben. Het kan een gevoel van een onveilige werkomgeving teweeg brengen. Maar ook andere ongewenste omgangsvormen kunnen een leidinggevende een gevoel van onveiligheid bezorgen: denk aan intimidatie, bedreiging, agressie, geweld of pesterijen. De veroorzakers daarvan hoeven geen eigen medewerkers (meer) te zijn. Het kan ook gaan om ex-medewerkers, boze burgers of anderszins. De impact van sociale onveiligheid is groot: het kan gevoelens van angst, eenzaamheid en depressie opwekken. Hoe ga je ermee om als je het gevoel bekruipt dat je werk niet langer veilig is? 

Allereerst is het goed om je eigen leidinggevende hierover te informeren. Leg het probleem uit, het gevoel dat dit bij je oproept en bespreek samen de opties en mogelijke oplossingen. Een optie kan eventueel het doen van aangifte bij de politie zijn en, voor zover van toepassing, het verhalen van schade. 
Daarnaast kan het raadzaam zijn om de situatie te bespreken met collega-leidinggevenden. Nog afgezien van het feit dat praten oplucht, kan ook een collega je adviseren hoe praktisch om te gaan met de situatie. Natuurlijk kan een leidinggevende ook een vertrouwenspersoon consulteren.

Verder is het een (preventieve) optie om een melding te maken bij het Rijksloket Veilige Publieke Taak: bij dit loket kun je informatie en ondersteuning krijgen bij de aanpak van agressie en geweld van burgers tegen medewerkers met een publieke taak. 
Meer preventief is de mogelijkheid om een training in het kader van sociale veiligheid te volgen. Daarbij leer je onder meer sociale onveiligheid te herkennen, inzicht te krijgen in je eigen rol ten aanzien van sociale veiligheid en je grenzen aan te geven. 

Ons avies is te allen tijde: blijf niet met een gevoel van onveiligheid zitten, maar praat erover en probeer te handelen!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.