Pestgedrag… en wat te doen.

Weblogs

Pestkoppen terroriseren de werkvloer las ik onlangs in het AD. Pesten…. Mijn gedachten gingen terug naar de kleuterschool. Ik was een kleuter met een grote paarse vlinderbril.. plus 5, dat ook nog. De dag dat ik voor het eerst met mijn nieuwe aanwinst op het kleuterplein verscheen, was ik het middelpunt van hoon en geschreeuw. Ik liep weg, maar werd achtervolgd door een sliert kleuters.
Schelden doet geen pijn, was het credo tijdens mijn jeugd. Maar het doet wel pijn en ik ben het nooit vergeten.

Werkvloer

Je hoeft geen bril op sterkte te hebben om haarfijn te zien dat pesten ook op de werkvloer bestaat. Natuurlijk is dit niet direct zichtbaar voor een derde. Het gebeurt namelijk heel omfloerst, onzichtbaar en voor een derde nauwelijks waarneembaar. Pesten kent vele dimensies en verschijningsvormen.  Het uitsluiten of vermijden van een collega. Niet reageren op mails. Een collega ontwijken of niet uitnodigen voor de gezamenlijke koffie. Alleen de gepeste voelt  het en dat is eenzaam. Ruim een kwart van alle werkenden geeft aan weleens door een collega te zijn gepest. We hebben het dan over 2,6 miljoen werkenden!

Leidinggevende

In de Gedragscode Integriteit Rijk is neergelegd dat de leidinggevende (mede) zorgt voor een veilige werkomgeving. Dat is mooi op papier. Maar lastig in de praktijk. Hoe zorg je nou als leidinggevende dat pestgedrag onder aandacht komt binnen je eigen team. Alleen de pestkoppen aanpakken heeft geen zin. Pesten  op de werkvloer ontstaat niet door individuele acties. Het is een groepsproces. En binnen dit proces komt het ook voor dat de leidinggevende een aandeel in pesten heeft.
 

Dus?

Binnen het Rijk zijn er vertrouwenspersonen aangewezen. Daar kan iedereen zijn of haar verhaal kwijt. Overigens is het niet makkelijk om ze online te vinden. Kijk voor het meest actuele overzicht van vertrouwenspersonen op rijksportaal of het departementale intranet.

Het is niet altijd makkelijk om een gesprek over pesten (of andere vormen van grensoverschrijdend gedrag) op gang te brengen. Het Kennispunt Integriteit biedt hiervoor een aantal handvatten in de vorm van huiskamergesprekken en een kennisquiz over integriteit waarbij op een laagdrempelige manier overeen aantal issues kan worden gesproken.
Voor meer informatie kan je ook mailen met: kennispuntintegriteit@rijksoverheid.nl
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.